Nieuws/Binnenland
939877
Binnenland

Euregio tegen Duitse tolplan

De Euregio Rijn-Waal heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag per brief opgeroepen af te zien van de tolplannen voor het Duitse wegennet. Er moet in elk geval een aanpassing komen voor de Nederlands-Duitse grensregio, schrijft het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband.

De Euregio heeft premier Mark Rutte dinsdag al gevraagd zich in te spannen om een „positieve oplossing” te vinden voor de grensregio.

Duitsland is van plan om vanaf 2016 tol te gaan heffen voor buitenlanders op de snelwegen, maar ook op provinciale en lokale wegen. Dat zal grote nadelige gevolgen hebben, denkt de Euregio. Nogal wat Nederlanders werken in Duitsland en moeten dus gaan betalen voor woon-werkverkeer. Datzelfde geldt voor de talloze Nederlanders die elke week in Duitsland boodschappen gaan doen. Een ritje van een paar kilometer gaat geld kosten.

Nog belangrijker is volgens Euregiovoorzitter Ulrich Francken misschien de positie van vliegveld Weeze, net over de grens bij Nijmegen. „Deze luchthaven bestaat bij de gratie van heel veel Nederlandse reizigers. Voor deze mensen wordt een vliegreis ineens 10 of 20 euro duurder.” De Euregio wil op zijn minst dat een strook Duitsland langs de grens tolvrij blijft.