Nieuws
939879
Nieuws

Sony maakt gebogen beeldsensor

Elektronicafabrikant Sony heeft een gebogen beeldsensor voor camera's ontwikkeld. Hiermee denkt het een oud probleem op te lossen dat cameraproducenten al jaren plaagt.

Reguliere, platte beeldsensoren kunnen niet alle lichtstralen opvangen die door een reguliere lens vallen. Om dit probleem op te lossen, maken lensfabrikanten gebruik van allerlei foefjes om zo alsnog een complete foto te leveren. Hierdoor worden lenzen wel groter en zwaarder dan ze eigenlijk horen te zijn.

Door de beeldsensor te buigen, hoeven deze trucjes niet meer gebruikt te worden en kunnen lenzen dus lichter en platter gemaakt worden. Het idee is dat toekomstige camera's veel kleiner gemaakt kunnen worden. Sony zelf wil de techniek eerst voor compactcamera's inzetten, vooral omdat de nieuwe sensor alleen bij een bepaald soort nieuwe lens gebruikt worden. Fotografieliefhebbers die dan ook van de nieuwe techniek gebruik willen maken, zullen naast een nieuwe camera ook een hele set nieuwe lenzen moeten aanschaffen.

Het bedrijf is momenteel nog druk aan het experimenteren met de nieuwe techniek, maar denkt op niet al te lange termijn de eerste camera hiermee te kunnen maken.