Nieuws/Binnenland
939890
Binnenland

Wilders verbaasd over nabijheid 'ronselaar'

Geert Wilders is „verbaasd” dat een Hagenaar die nu vastzit voor het ronselen van jihadstrijders, vorig jaar op straat heel dicht bij hem in de buurt kon komen. Omringd door persoonsbeveiligers bracht de PVV-leider in mei 2013 een bezoek aan de Schilderswijk in Den Haag. Op een foto die de website GeenStijl daarvan dinsdag publiceerde, is te zien dat Oussama C. op circa 2 meter afstand van Wilders staat en een foto neemt.

Betrouwbare bronnen bevestigen tegen het ANP dat het gaat om de 18-jarige man uit Den Haag die vorige maand werd opgepakt voor het ronselen van strijders voor de burgeroorlog in Syrië. Justitie verdenkt hem ook van het opruien tot een terroristisch misdrijf, onder meer via sociale media. Hij uitte zijn extremistische gedachtegoed op internet en de radio. De politie denkt dat hij ook zelf bezig was met voorbereidingen om zich in de strijd te mengen „onder de vlag van een terroristische organisatie”.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is Wilders tijdens zijn bezoek geen moment in gevaar geweest, zei een woordvoerder dinsdag. Hij kon verder niets zeggen over de veiligheidsmaatregelen die destijds zijn genomen. Daar wordt uit veiligheidsoverwegingen geen informatie over verstrekt. Duidelijk is wel dat Wilders aan alle kanten werd geflankeerd door beveiligers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Het is ook niet bekend of C. ooit bedreigingen heeft geuit aan het adres van Wilders.

„Ik ben netjes gezegd verbaasd dat deze man zo dicht bij me in de buurt kon komen, bijna tussen de DKDB'ers in”, was alles wat Wilders erover kon zeggen. Aanleiding voor zijn bezoek aan de „shariawijk” was een artikel in dagblad Trouw. De krant concludeerde daarin op basis van eigen onderzoek dat een deel van de Schilderswijk zich ontwikkelt tot een enclave van orthodoxe moslims. Wilders wordt al jaren zwaar beveiligd vanwege bedreigingen uit radicale hoek.