Nieuws/Binnenland
939893
Binnenland

Europese actie tegen gevaar jihadstrijders

Er is een Europese actie op touw gezet om het gevaar van jihadgangers direct aan te pakken. Afgesproken is onder meer om radicalen gezamenlijk op internet te bestrijden. Het gaat dan bijvoorbeeld om jihadistische websites die oproepen om naar strijdgebieden af te reizen.

Nederland en enkele Europese partners gaan samenwerken met grote providers zoals Google, om dit tegen te gaan en dit soort sites uit de lucht te halen. Dat heeft een woordvoerder van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dinsdag tegen het ANP gezegd.

Concrete acties

Nederland onderneemt met Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Spanje, België en Denemarken direct concrete acties om het gevaar van jihadgangers aan te pakken. Dat sprak Opstelten met deze landen af tijdens een speciale bijeenkomst in Milaan. „We moeten niet praten maar doen”, benadrukte Opstelten dinsdag.

De landen die in Milaan overlegden, hebben op dit moment het meest te maken met jihadgangers. Die vechten met name in de strijdgebieden in Syrië en Irak en vormen na hun terugkeer een grote dreiging in het land waar ze wonen.

Op dit moment heeft elk land nog een eigen aanpak voor jihadisten. De landen gaan nu gezamenlijk kijken wat het beste werkt.

Informatiesysteem

Verder wordt er een gezamenlijk informatiesysteem ingericht voor Syriëgangers en andere jihadisten. Daarmee kunnen de landen gegevens delen over extremisten. Zodra aan een grens of in een land een jihadist wordt geïdentificeerd, kan er actie worden ondernomen. Dat hoeft overigens niet direct aanhouding te betekenen. Op deze manier kunnen ook de reisbewegingen van jihadisten in beeld worden gebracht.

De landen willen ook reisgegevens gaan uitwisselen. Dit om langer van te voren al te kunnen zien welke reisbewegingen jihadisten maken. Dan kan vooraf al worden ingegrepen. Wettelijk is mag dit nu nog niet mogelijk.

Tenslotte moet er direct bij Europol een register komen. Daarin komt de informatie over alle in kaart gebrachte jihadgangers uit Europa. Op dit moment zijn dat er ongeveer 3000.