Nieuws/Binnenland
939907
Binnenland

Twee katertjes en een poesje!

De drie tijgerwelpjes uit Dierenpark Amersfoort van bijna drie weken oud, blijken twee katertjes en een poesje te zijn. De drie jonkies van moedertijger Angara zijn kerngezond.

De verzorgers hadden geen voorkeur wat het geslacht van de welpjes betrof. ‘‘Het klinkt misschien cliché, maar het belangrijkste is dat zij gezond zijn,’’ zegt hoogdverzorger Willem Verdonck. ‘‘Tijdens de check zijn de welpjes gewogen en de kleintjes komen wel een kilo per week aan, dus zij groeien als kool en hun ogen gaan steeds verder open’’. Over ongeveer vijf weken zullen de welpjes voor het eerst naar buiten gaan. Belangstellenden die niet kunnen wachten, kunnen de jongen nu al onbeperkt bewonderen via de 'Welpcam' op de website van DierenPark Amersfoort.

Het nadenken over geschikte namen kan beginnen, nu het geslacht is vastgesteld. Het Dierenpark roept iedereen op leuke namen te verzinnen, die men kan insturen via de website of de Facebook-pagina. Ze hopen wel op Russiche namen, aangezien het drie Siberische tijgerwelpje zijn.

Tijgers worden in het wild ernstig bedreigd. ‘‘Er leven meer Siberische tijgers in dierentuinen dan in het wild en dat is natuurlijk triest’’, zegt de hoofddierverzorger. ‘‘Door middel van speciale fokprogramma’s proberen wij de tijgerpopulatie binnen dierentuinen in stand te houden.’’ De Amersfoortse welpjes zijn de eerste jongen van tijgerin Angara en zijn erg waardevol voor een gezonde tijgerpopulatie binnen de Europese dierentuinen.