Nieuws/Binnenland
939921
Binnenland

'Vloekende' advocaat geschorst

Advocaat Meindert Stelling uit Alphen aan den Rijn wordt 4 weken geschorst omdat hij zich in een brief „onnodig grievend” en „oneerbiedig” heeft uitgelaten over rechters van de Hoge Raad en de rechtbank in Den Bosch. „De vrijheid van meningsuiting van een advocaat is niet onbegrensd”, oordeelt de tuchtrechter in een uitspraak die dinsdag is gepubliceerd.

Advocaat Stelling is vooral bekend als advocaat van veel vredesactivisten die protesteren tegen kernwapens in Nederland. In de gewraakte brief noemde hij de rechters bijvoorbeeld gewetenloos en moreel volstrekt corrupt. Deken Bas Martens van de orde van advocaten diende een klacht tegen de advocaat in vanwege de brief.

Stelling kreeg in 2011 ook al een waarschuwing omdat hij een aanklager vergeleek met oorlogsmisdadigers.

Hij is niet verrast door de uitspraak en reageert verontwaardigd. „Men wijst kritiek op de handelwijze van rechters af. Maar er bestaat geen wet die bepaalt dat advocaten geen kritiek mogen uiten op rechters. Het is een gotspe dat de raad van discipline de moed heeft om te zeggen dat ík me onethisch zou hebben gedragen. Ik ben veroordeeld terwijl ik juist opkom voor fundamentele mensenrechten.”

De advocaat gaat in hoger beroep tegen de schorsing, kondigde hij aan.