Nieuws/Buitenland
939922
Buitenland

Zeker 10 doden bij luchtaanvallen Gazastrook

Israëlische aanvallen in de Palestijnse Gazastrook hebben dinsdag zeker 10 levens geëist. Zes Palestijnen kwamen om het leven door een aanval op een huis.

In de woning zou de familie van een Hamaslid hebben gewoond. Mensen zouden zich als „menselijk schild” op het dak hebben begeven. Het huis was eerder bestookt. Met hun aanwezigheid zouden ze een tweede aanval hebben willen voorkomen, aldus het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een Israëlische luchtaanval op een auto in de Gazastrook kostte het leven aan vier Palestijnse militanten. Dat hebben de Palestijnse hulpdiensten dinsdag gemeld.

Israël heeft de luchtaanvallen in de Gazastrook opgevoerd. Zeker 15 Palestijnen zijn daardoor gewond geraakt. Vanuit de Gazastrook worden raketten afgeschoten op Israël. Volgens de Palestijnse beweging Hamas is dat een reactie op Israëlische agressie.

De spanningen tussen de Palestijnen en Israëliërs zijn sterk opgelopen sinds de moord op drie Israëlische tieners in de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en de moord op een Palestijnse jongen uit Oost-Jeruzalem. Die laatste moord lijkt een wraakactie te zijn geweest voor de ontvoering en moord op de Israëlische jongeren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het leger opdracht gegeven zich op te maken voor een grondoffensief in de Gazastrook.