Nieuws/Buitenland
939926
Buitenland

Bank Vaticaan blokkeert ruim 2000 rekeningen

De bank van het Vaticaan heeft meer dan 2000 rekeningen geblokkeerd en een einde gemaakt aan de relatie met ongeveer 3000 klanten. Dat heeft het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), zoals de bank officieel heet, dinsdag in zijn financieel verslag over 2013 meegedeeld. De rekeningen van ongeveer 400 van de 3000 klanten met wie de relatie is opgezegd, waren al jaren slapend.

Onder meer forse afschrijvingen op investeringen en de inschakeling van deskundigen van buiten hebben tot een daling van de winst met meer dan 95 procent geleid. Was de winst in 2012 nog 86,6 miljoen euro, vorig jaar bleef slechts 2,9 miljoen onder de streep over.

Dubieuze transacties

De bank is in het verleden vaak in verband gebracht met het witwassen van zwart geld en andere dubieuze financiële transacties. De vorige paus, Benedictus XVI, stelde begin vorig jaar de Duitse ondernemer Ernst von Freyberg aan als voorzitter om de bank te herstructureren. Paus Franciscus overwoog om de IOR op te heffen, maar zag daarvan af omdat hij volgens de paus onder streng toezicht van de financiële toezichthouder van het Vaticaan waardevolle financiële diensten aan de kerk zou kunnen leveren.

De bank heeft ongeveer 15.500 klanten. Hij werkt voor de kerk, religieuze ordes en congregaties, katholieke liefdadigheidsorganisaties en medewerkers van het Vaticaan.

Beperken

De Australische kardinaal George Pell, voorzitter van het Vaticaanse Secretariaat voor Economische Zaken, maakt woensdag de plannen voor de toekomst van de IOR bekend. Verwacht wordt dat de bank zijn activiteiten flink gaat beperken. Het vermogensbeheer zou worden afgestoten en de IOR zou zich alleen nog met het betalingsverkeer bezighouden. Pell liet dinsdag al weten dat Von Freyberg bij de IOR vertrekt. „Met het einde van de eerste fase in het hervormingsproces zijn wij in de positie om de tweede fase in te gaan onder een nieuwe leiding”, liet de kardinaal weten.