Nieuws/Binnenland
939930
Binnenland

Aantal eekhoorns neemt af

Het aantal eekhoorns in Nederland neemt af. Vooral in de duinen lijkt de populatie „in een vrije val” terecht te zijn gekomen, zegt de Zoogdiervereniging dinsdag. De natuurorganisatie baseert zich op tellingen die zijn gedaan samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS en vogelorganisatie Sovon.

Sinds 1996 is het aantal eekhoorns in duingebieden met 70 procent gedaald. Mogelijk is er sprake van een ziekte onder de dieren, maar daarnaar moet nader onderzoek worden gedaan. Het staat wel vast dat er veel inteelt is onder eekhoornfamilies in de duinen, waardoor de soort verzwakt. Het leefgebied voor de dieren langs de kust is erg versnipperd geraakt, aldus de vereniging.

In heel Nederland hebben eekhoorns te lijden gehad onder een gebrek aan eikels en beukennootjes in de herfst van 2012, gevolgd door een lange winter met veel sneeuw tot ver in 2013. Tussen 2008 en 2011 was er ook al een periode met weinig bosvruchten. Daardoor is het totale aantal eekhoorns gedaald.

De Zoogdiervereniging denkt dat de stand zich dit jaar iets zal herstellen, aangezien er erg veel beukennootjes lijken te gaan komen. Bovendien was de afgelopen winter zacht. De eekhoorn is samen met de egel het populairste wilde zoogdier in Nederland.