Nieuws/Buitenland
939946
Buitenland

Parlement Irak toch eerder bijeen

Het in april gekozen parlement in Irak komt zondag voor zijn tweede zitting bijeen. Dat is veel eerder dan maandag nog werd bekendgemaakt. Volgens fungerend voorzitter Mehdi al-Hafidh is besloten de volksvertegenwoordigers zondag bijeen te roepen „wegens het nationaal belang en om de continuïteit in de opbouw van de democratie te waarborgen”.

De eerste korte zitting was vorige week dinsdag. Het was de bedoeling dat het parlement een voorzitter zou kiezen, maar zover kwam het niet. Ongeveer het enige dat werd afgesproken, was dat de volksvertegenwoordiging dinsdag opnieuw zou vergaderen, maar die vergadering werd maandag tot 12 augustus uitgesteld.

Van de parlementariërs wordt verwacht dat ze samenwerken om een krachtige regering mogelijk te maken, maar dat lijkt een onmogelijke opgave. De omstreden premier Nouri al-Maliki weigert het veld te ruimen. De autonome Koerdische regio in het noordoosten is feitelijk al een eigen land en grote delen van het noorden en westen zijn in handen van de soennitische jihadisten van ISIL