Nieuws/Buitenland
939954
Buitenland

Kerry dreigt met intrekken steun Afghanistan

De Verenigde Staten trekken de steun aan Afghanistan in als er in het land een poging wordt gedaan om illegaal de macht te grijpen na de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag laten weten.

„Ik heb meldingen van protesten in Afghanistan en suggesties van een 'parallelle regering' met de grootste bezorgdheid vernomen”, zei Kerry in een verklaring. In Afghanistan neemt de chaos over de verkiezingsuitslag steeds verder toe. Dinsdag riep de Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah zichzelf uit tot winnaar van de verkiezingen, terwijl maandag uit de voorlopige uitslag bleek dat rivaal Ashraf Ghani de meeste stemmen had gekregen.

,Zonder enige twijfel hebben wij de tweede ronde van de verkiezingen gewonnen”, sprak Abdullah dinsdag een menigte toe in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Abdullah liet maandag al weten dat hij de uitslag niet erkende. Volgen hem heeft president Hamid Karzai, die na 12 jaar moet aftreden, meegewerkt aan de verkiezingsfraude waardoor Ashraf als voorlopige winnaar geldt. Abdullah sprak van een „staatsgreep tegen het volk”. Na telefonisch contact te hebben gehad met zowel president Barack Obama als Kerry matigde hij zijn toon dinsdag, en meldde Abdullah dat Kerry vrijdag Kabul zal aandoen.

Ghani spreekt later op dinsdag zijn aanhangers toe.

De Verenigde Staten betalen het leeuwendeel van de buitenlandse hulp aan Afghanistan, en leveren ook veel militair materieel. De vrees bestaat dat er een groot conflict ontstaat tussen de bevolkingsgroepen in Afghanistan, als de kandidaten de uitkomst van de stembusgang niet erkennen.

Nederland onderzoekt een beperkte bijdrage aan een nieuwe NAVO-trainingsmissie in het noorden van Afghanistan, als onderdeel van de Duitse inzet. Als het allemaal doorgaat, zullen vermoedelijk rond de 100 Nederlanders in Mazar-e-Sharif aan de slag gaan.