Nieuws
939968
Nieuws

Actievoerders kantoor Microsoft weer vrij

De 24 actievoerders van Milieudefensie die maandagmorgen werden opgepakt tijdens een actie bij het hoofdkantoor van Microsoft Nederland op Schiphol, zijn weer op vrije voeten. Dat heeft de Koninklijke Marechaussee later op de dag laten weten.

De actievoerders besmeurden het glazen gebouw met 'vuile handen' van modder omdat het elektronicaconcern volgens de milieuorganisatie de ogen blijft sluiten voor de schade die de productie van mobiele apparaten aanricht op het Indonesische eiland Banka. Bij het delven van tin, dat wordt verwerkt in onder meer mobiele telefoons, tablets en laptops, zijn de arbeidsomstandigheden slecht, is er sprake van kinderarbeid en wordt het eiland verwoest, zegt Milieudefensie. De tinmijnbouw op Banka eist jaarlijks tientallen doden.

Anders dan bedrijven als Samsung, Apple en Philips weigert Microsoft volgens de actievoerders publiekelijk te verklaren dat het wil overschakelen op duurzaam tin uit Indonesië. Microsoft stelt dat Milieudefensie tot nu toe niet is ingegaan op de uitnodiging van Microsoft om in gesprek te gaan met Amerikaanse experts van het bedrijf op het gebied van duurzame productie.

Tegen de actievoerders is proces-verbaal opgemaakt.