Nieuws/Binnenland
939988
Binnenland

'Bloedtest Alzheimer stapje dichterbij'

Britse wetenschappers hebben naar eigen zeggen 'een grote stap voorwaarts' gemaakt in de ontwikkeling van een bloedtest die de ziekte van Alzheimer kan voorspellen.

Bij onderzoek onder ruim 1000 mensen zijn tien eiwitten in het bloed ontdekt die met 87% nauwkeurigheid aangeven of iemand gevoelig is voor de ziekte, meldt de BBC.

De bevindingen kunnen erg belangrijk zijn bij het ontwikkelen van medicijnen tegen Alzheimer.

Flop

Onderzoek naar behandeling van dementie leverde tot nu toe vrij weinig op. Maar liefst 99,6% van de studies tussen 2002 en 2012 die zich richtten op het voorkomen of genezen van de ziekte flopte.

Artsen geloven dat het probleem ligt in het feit dat symptomen zich soms pas tien jaar na het begin van de ziekte openbaren. Vaak te laat, omdat de hersenen dan al te veel zijn beschadigd. Daarom zou sneller moeten worden opgespoord wie de ziekte krijgt, zodat eerder kan worden begonnen met de behandeling.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Alzheimer’s & Dementia.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, een fysiek verval van de hersenen. Het is in ons land de snelst groeiende ziekte: als de stijging op deze manier doorgaat neemt dit een epidemische vorm aan en zal het aantal van 250.000 dementerenden nu een piek bereiken van 565.000 patiënten in het jaar 2050.

Meer over de ziekte van Alzheimer.