Nieuws/Binnenland
940021
Binnenland

Nederland wacht golf aan botbreuken

Bij de 50-plussers in ons land wordt een toename verwacht aan botbreuken van 75.000 in 2010 naar 108.000 fracturen in 2025. "Deze berekende stijging is gebaseerd op de vergrijzing, waardoor bij veel mensen osteoporose – oftewel broze botten door botontkalking – ontstaat. Als we geen actie ondernemen, komt er een tsunami aan botbreuken."

Daarvoor waarschuwt professor dr. W.F. Lems, reumatoloog en expert op osteoporosegebied van het VU medisch centrum. Hij deed mee aan een groot Europees onderzoek naar de verwachte toename van breuken van onder andere heupen, wervels, ribben en armen. Lems start namens de Specialisten van de Stichting Interdisciplinaire Werkgroep Osteoporose en met vertegenwoordigers van de Osteoporose Vereniging vanaf vandaag een actie om het hoofd te bieden aan de stijging van botbreuken.

"Zo moeten artsen moeten zich meer houden aan de richtlijn om iemand van 50-plus met een botbreuk op vier punten te controleren. Op de site botinbalans.nl worden 50 plussers bewust gemaakt van de risico’s en mogelijkheden om je botten te laten nakijken na een breuk en eventueel een behandeling voor osteoporose te starten. Bezoekers kunnen voor vragen terecht op de website waar een panel van 10 experts achter staat. Daar zit ik overigens zelf ook in", licht Lems toe.

Voorlichting

Lems vervolgt: "We raden het alle vrouwen en mannen van 50+ aan om na een breuk eenmalig een DEXA scan te laten verrichten om de botdichtheid te meten. Op dit moment wordt je arm gegipst in het ziekenhuis bij een breuk en gaat er een briefje naar de huisarts. Vervolgens gebeurt er meestal niks. Maar er zou een DEXA scan moeten worden verricht, met een VFA (wervelhoogtemeting), een inschatting van het valrisico én een onderzoek naar andere onderliggende oorzaken. We hebben uitstekende medicatie voor osteoporose die minimaal vijf jaar moet worden genomen. En op die nieuwe site voor mensen met osteoporose staat goede voorlichting op het gebied van leefstijladvies, zoals bewegen en goede voeding. Dat gaat verder botverlies tegen en stimuleert de botaanmaak", aldus Lems.

Om alle artsen in ziekenhuizen en praktijken, maar ook de patiënten bewust te maken hangt vanaf vandaag een poster met de tekst 'Iets gebroken en 50+?' in ziekenhuizen op de eerste hulp en op gipskamers.

Osteoporose is een nationaal gezondheidsprobleem, waar 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen mee te maken krijgt. In ons land lijden bijna 800.000 mensen eraan. Een botbreuk lijkt onschuldig, maar 16 procent van de mensen met een heupfractuur overlijdt binnen een jaar aan de complicaties.