Nieuws/Binnenland
940022
Binnenland

Yogaweek Andalusië

Lekker afgemat

Waar ga je heen als ontspannen naast wens ook noodzaak is? Waar krijg je 100 procent garantie op uitgerust terugkomen? Zeven dagen zweten vanaf 8 uur ’s ochtends en ayurvedisch eten, is dat vakantie? Ja dus. De Yogavakantie werkt. Écht…

De dertiger en vakantie verhouden zich als Oranje en een wereldtitel. Het is net niet of helemaal niet en toch doe je elke keer weer een nieuwe poging in de hoop op beter resultaat. Waarheen waarvoor als ontspannen naast wens ook noodzaak is?Digi-junks, pasgeboren vaders en moeders en workaholics lijken steeds meer moeite te hebben met vakantie vieren. Met internetvrije zones en kinderclubs pogen vrijetijdsspecialisten deze grote groep het naar de zin te maken.

Project

De laatste keer dat ik op vakantie ging en echt uitgerust terugkwam, was lang geleden. Ver voordat er twee kinderen in het spel kwamen. Als je niet oppast, krijgt 'vakantie' steeds meer de kenmerken van een project. Je moet het plannen, de kosten in kaart brengen, de wensen van iedereen meewegen, verwachtingen managen en achteraf krijg je discussie wat het heeft opgeleverd en hoe het de volgende keer anders moet. Waarna je uitroept dat je wel toe bent aan een beetje vakantie.

Begin dit jaar stelde ik mezelf een doel: neem een week vakantie en zorg dat je uitgerust terugkomt. Ik betrapte mezelf erop dat ik er dit keer een beetje tegenop zag. Wat, waarheen en waarom vochten om voorrang. Met wie, was overzichtelijk: alleen. Met ingrediënten als 'lekker klimaat', 'niet te ver reizen', 'enigszins betaalbaar' en 'relaxgarantie' kwam ik via Google uit bij een yogaweek in Spanje. Bij Kaliyoga Retreat Spain om precies te zijn. Zeven dagen yoga en ayurvedisch eten op circa 100 kilometer van Malaga. Ik ging er nog even goed voor zitten. Yoga? Ja, yoga. Ik? Ja, jij. Na een nachtje slapen, bevestigde ik mijn komst. Namaste.

 

 

Vitamine V

Op zondagavond in het volkomen donker bereik ik mijn vakantiestek en word ontvangen door gastvrouw Jane. De volgende ochtend start om 8 uur de eerste van negen yogalessen in 7 dagen. Wat nou, vakantie, schreeuwt het stemmetje in mijn hoofd. Als de eerste indruk bepalend wordt voor de rest van deze trip, dan ziet het er qua Vitamine V niet goed uit.

Zweten, doorzetten, ergernissen overwinnen en tevergeefs zoeken naar ontspanning. Letterlijk en figuurlijk in de spiegel kijken, is geen pretje. Laat staan vakantie. Ook al was ik door enkele vrienden en meerdere online artikelen ingeseind over de yoga-paradox – ontspanning door inspanning – vraag ik me toch af waarom ik niet gewoon op een strandbedje een boek lees. „Stop het malen. Blokkeer gedachten”, werpt lerares Lely Aldworth ons toe. „Pas als je alles loslaat, komt er ruimte." Handig. Van zulke zinnen blijf ik juist nadenken.

Samen met zeven anderen sla ik me door de eerste les heen. Het lukt me niet te ontspannen. De pop-ups in mijn hoofd – variërend van werk tot gezinskwesties – vechten om voorrang. Ik moet van alles. In de wifiloze zone zijn dergelijke gedachten nog zinlozer dan thuis. Het frustreert me. 's Avonds wil ik naar huis.

 

 

Relaxedheid

Twee nachten, drie lessen en vier fantastische maaltijden later – wist niet dat ayurvedisch en lekker zo goed samengingen – betrap ik me tijdens een ochtendsessie op een vlaag van relaxedheid. De ademhaling is diep, via de buik, de spieren vrij ontspannen. De harde vloer onder me voelt een stuk minder comfortabel dan een strandbedje. Staand op handen en voeten kijk ik in de spiegel. Het ziet er niet uit, maar voelt goed. In gesprek met de andere 'vakantie'-gangers krijg ik de indruk dat het vakantiepatroon bij iedereen gelijk verloopt. De ongemakkelijke stiltes aan tafel op maandag zijn op woensdag verwisseld voor geanimeerde gesprekken. De twee stelletjes en zes individuen trekken steeds meer naar elkaar toe. „We hebben allemaal geaccepteerd dat vakantie op de standaard manier voor ons niet werkt”, stelt de Belgische advocate Aimee. „Ook ik keek er een beetje tegenop vlak voor vertrek. Bij een week zon en strand in een paar-sterren- hotel weet je wat je krijgt. Dit is anders. Héél anders.”

De groep deelt elkaars opluchting. Alle aanwezigen voelen zich in toenemende mate relaxed, terwijl ze voor hun gevoel hard aan het werk zijn. In elk geval 's ochtends en 's avonds en op dinsdag en donderdag tijdens de pittige bergwandeling. En En maken mooie plannen voor thuis. Aimee zal de zonnegroet en enkele poses in haar ochtendritueel verwerken, zegt ze via ons tegen zichzelf. Ik neem me voor een yogaschool in de buurt op te zoeken. Het voelt als de jaarwisseling. Maar dan zonder champagne.

 

 

Op vrijdagavond zit ik op een boomstronk en kijk de vallei in. Het zit er bijna op. Twaalf uur yoga. Drie massagesessies. Twee bergwandelingen. Spierpijn vermengd met ontspanning. Een vrij hoofd. Licht. Zin om naar huis te gaan. Klaar. „Geef je je eindelijk over aan de omgeving, Eric?" Lerares Lely glimlacht. Ik knik. „Dit is nou vakantie, in elk geval voor je geest."

Reiswijzer

Dankzij het uitstekende vakantieklimaat, bieden Spanje, Frankrijk en Italië volop ruimte aan yogaclinics en -vakanties. Kaliyoga Spain is meerdere malen onderscheiden en behoort tot een van de beste van Europa. Prijs per persoon voor een week all inclusive vanaf € 900 (kaliyoga.com/spainhome). Check voor talloze andere aanbieders het internet.