Nieuws/Binnenland
940023
Binnenland

Zwemleraar Spaarnwoude langer in de cel

De 28-jarige Jacob V. uit Soest blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdagochtend bepaald. De zwemleraar wordt ervan verdacht jarenlang ontucht met jonge kinderen te hebben gepleegd in recreatiegebied Spaarnwoude.

V. werd in maart aangehouden en zit sindsdien vast. Hij was dinsdag voor het eerst aanwezig in de rechtbank. Tijdens de vorige zitting was hij er niet bij. V. ontkent dat hij de kinderen onzedelijk heeft betast. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft inmiddels 22 aangiftes binnengekregen. Volgens de officier van justitie gaat het om 25 jongens en meisjes van 4 tot 7 jaar die zouden zijn betast door V.

Reden dat V. langer in de cel moet blijven, is dat er een persoonlijkheidsonderzoek naar hem gedaan moet worden.

V.'s advocaat Xander Sijmons had tijdens de vorige zitting gevraagd of zijn cliënt vrij kon komen en onder elektronisch toezicht mocht worden geplaatst. De officier van justitie zei dinsdag dat de reclassering daar voorlopig niets in ziet, omdat ze eerst wil onderzoeken of V. psychische problemen heeft.

Sijmons bracht daar tegenin dat V. ook vanuit huis kan worden onderzocht. Volgens hem is de kans op herhaling „ingedamd”, doordat zijn cliënt 23 uur per dag binnen moet blijven. Tijdens „het uurtje luchten” zou V. worden begeleid door een familielid. Bovendien is V. bezig om zijn eigen bedrijf op te zetten en kan hij dat alleen doen vanuit huis, aldus zijn advocaat.

De rechter vindt echter dat het maatschappelijk belang zwaarder weegt dan het persoonlijk belang van V. Omdat hij wordt verdacht van „ernstige feiten die maatschappelijke beroering veroorzaken”, moet hij in de cel blijven.

V. liet weten dat het slecht met hem gaat. „Ik zit niet in een veilige situatie”, zei hij tegen de rechter. Onderzoekers kunnen volgens hem dan ook geen goed beeld schetsen als hij in de gevangenis moet blijven.

Sijmons zei eerder dat zijn cliënt een verklaring heeft voor de vele beschuldigingen, maar wilde daar dinsdag niet op ingaan. Dat laat hij aan V. over tijdens de inhoudelijk behandeling van de zaak. De volgende zitting is op 2 oktober.