Nieuws/Binnenland
940024
Binnenland

Artsen kijken 19 keer over tumor heen

Een terminaal zieke vrouw beweert dat artsen er niet in zijn geslaagd haar alvleesklierkanker te diagnosticeren, terwijl ze zich maar liefst 19 keer in het ziekenhuis meldde met klachten. Volgens de Engelse Julia Rogers kwam de tumor pas boven water toen ze naar een privéziekenhuis ging en 600 pond (ruim 750 euro) neertelde voor een scan.

Het was september 2013 toen Rogers voor het eerst een arts bezocht met klachten over ernstige rugpijn die zich leek te verspreiden naar haar buik.

Uit het bloedonderzoek en een echo bleek echter niets vreemds. Met hevige pijn bezocht de vrouw de afgelopen negen maanden maar liefst 17 keer verschillende artsen en twee keer de spoedeisende hulp. Iedere keer werd ze naar huis gestuurd met pijnstillers. Dit terwijl de vrouw er naar eigen zeggen van overtuigd was dat er iets volledig mis was. "Geen van de artsen nam me serieus. Ik ben in de steek gelaten."

Onderzoek

Rogers was het wachten zat en betaalde 600 pond voor een scan in een privéziekenhuis in Bristol. Op 11 juni kreeg ze de verwoestende diagnose 'niet te opereren, gevorderde alvleesklierkanker'.

Komende week zal ze met behandelingen starten, maar de ziekte is niet meer te genezen. De lokale Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar het voorval.

Als je alvleesklierkanker hebt, dan is ergens in de alvleesklier iets fout gegaan bij de opbouw van nieuwe cellen. Ze zijn ongecontroleerd gaan delen waardoor een tumor of gezwel in het orgaan is ontstaan. Deze gezwellen kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn.

Symptomen van alvleesklierkanker ontstaan over het algemeen pas als de kanker ook omliggende weefsels heeft aangetast. Als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, dan is de kans op genezing over het algemeen groter.

Vaak wordt de ziekte echter pas in een later stadium ontdekt, omdat de symptomen niet specifiek zijn.

Meer over alvleesklierkanker.