Nieuws/Binnenland
940050
Binnenland

Ebolavirus blijft om zich heen grijpen

Na Guinee, Liberia en Sierra Leone lijkt nu ook Ghana getroffen door het extreem dodelijke ebolavirus. De eerste mogelijk besmette patiënt en medewerkers van de Nyaho Clinic in hoofdstad Accra zijn meteen in quarantaine geplaatst. Het Ghanese ministerie van Volksgezondheid zegt de nodige maatregelen te treffen en roept inwoners op vooral kalm te blijven.

Resultaten van het bloedonderzoek zullen nog moeten bevestigen of de mogelijk eerste ebolapatiënt in Ghana écht besmet is met het virus, aldus een officiële verklaring. Het zou gaan om een Amerikaan.

Actie

Het ebolavirus, dat tot nu toe het leven heeft gekost aan meer dan 460 mensen, brak in februari uit in Guinee en verspreidde zich in rap tempo naar het naburige Liberia en Sierra Leone. Tegen het virus is geen vaccin of behandeling.

Afgelopen week kwamen ministers van Volksgezondheid van elf West-Afrikaanse landen in een spoedvergadering bijeen en spraken de belofte uit om nauwer samen te gaan werken tegen de uitbraak.

De ministers die aan het overleg deelnamen, erkenden volgens Francis Kasolo van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat het virus een ernstige bedreiging voor de regio is en dat er onmiddellijke actie noodzakelijk is.

Ebola verspreidt zich door contact met de lichaamsvloeistoffen van een besmet persoon. Zo'n 90% van de geïnfecteerde patiënten overlijdt.

Tot nu toe zijn 759 mensen in Guinee, Liberia en Sierra Leone besmet met het virus.

Ebola: de 5 meest gestelde vragen