Nieuws
940051
Nieuws

'Notarissen zien omzet weer groeien'

Voor het eerst sinds 2010 zien notariskantoren dit jaar hun omzet weer groeien. Dat komt vooral door de aantrekkende woningverkopen, waardoor flink meer transport- en hypotheekakten worden gepasseerd. Dat verwacht het economische bureau van ING.

De omzetgroei komt dit jaar volgens de prognose uit op een plus van 11 procent, na een daling van 3 procent vorig jaar. Naast het passeren van woningen, hebben notarissen het ook drukker gekregen met het opstellen van testamenten, huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten. In het eerste halfjaar steeg het aantal akten in deze zogeheten familiepraktijk met 7 procent.

Notariskantoren kregen het de laatste jaren zwaar te verduren door de crisis. Tussen 2007 en 2012 daalde hun omzet met bijna een derde. De winsten ging in deze periode met ongeveer 75 procent omlaag. ING voorziet dat de winstgevendheid voorlopig op een laag niveau blijft. Dat komt onder meer door groeiende concurrentie op het gebied van notarisdiensten van grote organisaties zoals Hema en Dela.