Nieuws/Buitenland
940055
Buitenland

Grootste vogel aller tijden ontdekt

Onderzoekers hebben een nieuw soort vogel ontdekt, de grootste aller tijden. Het dier, de Pelagornis Sandersi, leek volgens de onderzoekers op een meeuw die steroïden gebruikte.

Het fossiel van 25 miljoen jaar oud werd dertig jaar geleden gevonden in South Carolina. Nu pas is tijdens onderzoek naar het fossiel duidelijk geworden dat het om een nieuw soort vogel gaat. Volgens Daniel Ksepka van het Bruce Museum in Connecticut is het opmerkelijk dat de vogel tot fossiel is geworden.

De vogel die tot nu toe als grootste levende vogel ooit werd beschouwd, is de Argentavis magnificens, een gier-achtige vogel. De nieuwe vogel heeft een vleugelspan van 6,1 tot 7,4 meter. De vleugels van de Argentavis magnificens waren een halve meter kleiner. De Pelagornis Sandersi leefde 25 tot 28 miljoen jaar geleden.

Ook de kaken van de oervogel waren uniek. Het dier had tand-achtige uitsteeksels van bot uit zijn kaken waarmee hij vis en inktvis uit de zee kon vangen. De vogel was niet geschikt om op het land te leven. Waarschijnlijk kon hij wel lange tijd in de lucht blijven zweven. Omdat de vogel zo zwaar was, moet het opstijgen er volgens de onderzoekers heel indrukwekkend hebben uitgezien.