Nieuws
940063
Nieuws

Kabinet pakt besmette computernetwerken aan

Het Team High Tech Crime van de politie (THTC) heeft vorig jaar 15 grote onderzoeken uitgevoerd naar cybercriminaliteit. In de meeste zaken gebruikten criminelen hierbij zogeheten botnets - besmette computernetwerken - die vaak werden aangestuurd vanuit het buitenland. Om botnets beter te kunnen bestrijden, zet het kabinet nieuwe maatregelen en initiatieven in gang.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag mede namens zijn collega Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer geschreven. Botnets zijn netwerken van geïnfecteerde computers die, zonder dat de eigenaar dat merkt, ongewenste e-mails kunnen versturen, websites aanvallen of worden gebruikt voor identiteitsdiefstal. Het creëren en gebruik van botnets is in Nederland strafbaar.

Bij de gezamenlijke aanpak zijn zowel private als publieke organisaties betrokken, die zich hebben verenigd in een werkgroep. Er is onder meer een centrum (Abuse HUB) opgericht waarin informatie wordt verzameld en verwerkt over deze besmettingen, zodat snel kan worden gereageerd. Ook cyberhygiëne is belangrijk, schrijft Opstelten. Daarom komt in het najaar voor de derde keer een campagne om gebruikers van computers bewuster te maken van de cyberdreiging en hoe ze daar bekwaam op kunnen reageren. Ook nieuwe wetgeving en internationale samenwerking zijn belangrijk om het probleem in te dammen.