Nieuws/Buitenland
940068
Buitenland

Israël valt opnieuw Gazastrook aan

Israël heeft in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger gemeld, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Er zijn meer dan 50 doelen aangevallen. Volgens de BBC raakten zeker 15 mensen gewond.

Maandagavond werden vanuit de Gazastrook tientallen Palestijnse raketten op Israël afgevuurd. De in Gaza regerende Hamasbeweging eiste de verantwoordelijkheid voor die aanvallen op. De raketten drongen tot 40 kilometer Israëlisch grondgebied binnen. Bewoners moeten in de buurt blijven van schuilkelders. Zomerkampen zijn uit voorzorg door het Israëlische leger gesloten.

Van de 50 doelen die het Israëlische leger onder vuur heeft genomen werden er circa 30 kort voor de dageraad geraakt. Onder de aangevallen doelen zijn de woonhuizen van twee Hamasleden. In Khan Younis werd het pand met de grond gelijkgemaakt. De bewoners van de huizen zouden van tevoren zijn gebeld met de boodschap de gebouwen te verlaten.

Israël treft ondertussen ook voorbereidingen voor een mogelijke inval in de Gazastrook. Reservisten zijn opgeroepen om de troepenmacht aan de grens met Gaza te versterken. „We brengen troepen bijeen zodat we - indien nodig - kunnen mobiliseren. Ik zie dat niet zo snel gebeuren maar we hebben het groene licht gekregen meer reservetroepen te halen om een missie over de grond uit te kunnen voeren”, aldus een woordvoerder van het Israëlische leger.

Er wordt al dagen over en weer geschoten tussen Gaza en Israël. Daarbij zijn sinds zondagavond negen mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond.

Aanleiding voor het opgelaaide geweld is de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners die eind juni dood werden gevonden in de door Israël bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Woensdag werd in Jeruzalem het lichaam van een Palestijnse jongen gevonden, die waarschijnlijk levend verbrand is.