Nieuws
940072
Nieuws

Huizenkoop meer in trek

Het aantal huizenverkopen komt dit jaar volgens ABN Amro 25% hoger uit dan in 2013. Maar doordat de prijzen maar met 1 procent stijgen, houden veel huiseigenaren een grote restschuld over.

Dat stelt zijn Economisch Bureau in een rapport dat dinsdagochtend verschijnt. De bank baseert zich op het groeiend aantal hypotheekaanvragen.

De ABN Amro-economen erkennen in het rapport een stevige correctie te moeten maken: eerder gingen zij uit van 15% meer woningverkopen voor 2014. Vooral de verbetering van de economie en vertrouwen onder woningzoekers dragen bij aan de verkopen.

Door dit trage prijsherstel met 1 procent in 2014 kan het naar verwachting van ABN Amro-economen nog jaren duren voordat de problemen met hoge restschulden bij particulieren definitief achter de rug zijn.

Lange hoge restschuld

 

 

Net onder een miiljoen woningen staat 'onder water'. Dat verandert niet wezenlijk als de economie in hetzelfde tempo blijft groeien, aldus ABN Amro, en eigenaren geen andere middelen van inkomsten krijgen.

Volgens de makelaarsvereniging NVM  gingen scherp geprijsde woningen in het eerste kwartaal gemiddeld na 159 dagen van de hand. Dat is 17 dagen minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, maar nog altijd twee keer zo lang als het gemiddelde over de lange termijn.

 

 

 

ABN Amro is desondanks optimistisch. De situatie op de huizenmarkt verbetert zienderogen, aldus zijn economen. Politieke duidelijkheid over de fiscale behandeling van de eigen woning in combinatie met de gunstigere economische situatie hebben het vertrouwen omhoog gestuwd, stellen zij. ''Na jaren van malaise is het vertrouwen terug op het niveau voor de crisis.''

 

Makelaarsland toonde vorige week al hoe het aantal bezichtigingen door de kwartalen toenam, maar een afzwakking vertoont, net als het aantal verkochte woningen. Volgens de grootste makelaarsketen gaat het eerder om de langere trend: en die is opwaarts.

 

 

Hoewel de nieuwbouw ook aantrekt, zou het volgens ABN Amro wel eens lang kunnen duren voordat er meer woningen worden opgeleverd en de voorraad nieuwbouwwoningen weer groeit. Bovendien worden vooral goedkopere starterswoningen gebouwd, omdat de kans op verkoop daar het grootst zou zijn. Maar het gebrek aan variatie beperkt de keuzemogelijkheden voor potentiële kopers, zo doemt als volgend probleem op in de woningmarkt.