Nieuws
940133
Nieuws

Minister Schultz ontstemd over Duitse tolplan

Nederland is ontstemd dat de Duitse regering haar plannen voor tolheffing doorzet. Dat liet minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) maandag weten. Ze is teleurgesteld dat Berlijn op geen enkele wijze met de Nederlandse belangen rekening heeft gehouden.

Volgens Schultz heeft de heffing bijzonder negatieve effecten voor Nederlandse automobilisten, met name in de grensregio. Ze gaat aan Europees Commissaris Siim Kallas (Verkeer) vragen om te kijken of de maatregel niet in strijd is met het Europees recht. Ook gaat ze met andere lidstaten de Duitse tolheffing bespreken.

De Duitse minister Alexander Dobrindt van Verkeer presenteerde eerder op de dag zijn voorstellen. Hij wil niet alleen op snelwegen maar ook op provinciale en lokale wegen tol gaan heffen. De Duitse automobilist wordt gecompenseerd voor de nieuwe maatregel zodat alleen buitenlanders ervoor gaan betalen. Schultz heeft Dobrindt al eerder laten weten tegen het plan te zijn. Ze spreekt hem hierover op korte termijn.