Nieuws/Buitenland
940221
Buitenland

Teeven praat over 'asielboten'

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is met twee gemeenten in gesprek over een mogelijke opvang van asielzoekers in hotelboten. Een woordvoerder van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft dat maandag gezegd. Welke gemeenten het zijn, wil hij vooralsnog niet kwijt.

Teeven liet zondag weten dat de instroom van asielzoekers zo hoog is dat naar alternatieve manieren van opvang gekeken moet worden. In eerste instantie wordt gedacht aan hotelboten. Later komen ook tentenpaviljoenen in beeld.

Eerder dit jaar was er vooral sprake van een sterk verhoogde instroom van Eritreërs. Die is nu gezakt, maar het aantal Syriërs dat voor de burgeroorlog in hun land op de vlucht is geslagen neemt weer toe. Afgelopen week waren er in totaal 675 nieuwkomers en de week daarvoor 535.

Doordat Syriërs veelal in aanmerking komen voor een status, moeten zij snel doorstromen naar gemeenten, die woningen moeten regelen. Dat gaat nu niet snel genoeg, zei Teeven zondag in het tv-programma Nieuwsuur.