Nieuws
940235
Nieuws

Klap voor Bam op beurs

BAM verwacht in het tweede kwartaal 75 miljoen euro aan verlies te moeten boeken op projecten. De koers van het aandeel schoot daarop vanmorgen meer dan 25% omlaag.

De verliezen zijn het gevolg van een verslechtering van een al verliesgevend project in Duitsland en onverwachte problemen bij een infraproject in Groot-Brittannië. In Duitsland is er sprake van slechte grondcondities, zegt BAM. In het Verenigd Koninkrijk speelt onder meer het slechte weer een rol.

Bestuursvoorzitter Nico de Vries gaf in een toelichting aan ,,teleurgesteld'' te zijn over de onverwachte verliezen. Hij benadrukte dat het bedrijf vastberaden is de resultaten in de komende tijd te verbeteren.

Kostenreductieprogramma

Volgens De Vries kijkt het bestuur van BAM sinds enige tijd veel strenger naar de offertes die worden uitgebracht. Op die manier moeten onverwachte verliezen op grote projecten worden voorkomen. ,,Het bewustzijn ten aanzien van de risico's is enorm verbeterd en daar gaan we mee door'', aldus de bestuurder. ,,We vragen veel vaker uitleg van de teams die de offertes uitbrengen.''

BAM liet verder weten later dit jaar een nieuw kostenreductieprogramma op te zetten, dat eind 2015 ten minste voor 100 miljoen euro aan besparingen moet leveren. De structuur van werkmaatschappijen zal worden gestroomlijnd. Daarbij zijn ontslagen niet uitgesloten, aldus een zegsman, maar hoeveel banen er verdwijnen is nog niet duidelijk. ,,Het is nog te vroeg om daarover te spreken''.

Augustus

Ook past de onderneming een programma toe om het werkkapitaal voor het einde van 2015 met zeker 300 miljoen euro te verbeteren. Volgens De Vries bestaan er in dat kader ,,momenteel'' geen plannen voor een aandelenemissie. De maatregelen zijn bedoeld om de resultaten te verbeteren en binnen de afspraken met banken te blijven.

BAM komt in augustus met de cijfers over het eerste halfjaar naar buiten. Een financiële prognose voor heel het boekjaar is nog niet uitgesproken.