Nieuws/Binnenland
940256
Binnenland

Diva's aan de Vecht

Simone Jansen, de eigenaresse van boerderij de Vechtdal Hoeve is trots op haar oer-Hollandse koe en neemt liefhebbers graag mee op Koe-Safari. En dat doet ze op een geheel eigen wijze. Achter het stuur van haar nostalgische tractor met huifkar neemt ze, zoals ze het zelf zegt - ’met de assen door de plassen en met het rubber door de blubber’ - ons mee door het boerenland naar haar diva’s en haar lust en leven; een kudde Brandrode Runderen. Zelfs haar haar kleurt mooi bij de koeien.

De Vechtdal Hoeve is gevestigd in de landelijke gelegen buurtschap Arriën, nabij het bosrijke Ommen, provincie Overijssel. De familie Jansen woont al sinds 1917, drie generaties lang, op hetzelfde adres. Wat begon als een gemengd bedrijf, is via de melkveehouderij in 2004 overgegaan naar de zoogkoeienhouderij. Een bedrijf met 80 prachtige Brandrode Runderen. Een oer-Hollands, winterhard ras. De dames van Simone en haar man René Jansen staan dus het hele jaar buiten en leven in de uiterwaarden van de rivier de Vecht.

 

De tractor rijdt met gemak door de modderige velden richting haar koeien. Simone parkeert het voertuig met aanhangende huifkar in het midden van haar kudde. Dan begint ze te vertellen: „Deze koe en het natuurgebied aan de Vecht verdienen aandacht. Daarom heb ik de Koe-Safari bedacht.”

De boerin is duidelijk trots op haar kudde. Ze wijst ons haar mooiste exemplaar aan. Eentje met de perfecte kleur en tekening. De runderen zijn egaal en dieprood, donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen. Ze hebben een witte kol, witte buik, witte staartpunt en witte sokken. Op sommige plaatsen van het lichaam, vooral aan de kop en de poten neigt de kleur meer naar zwartachtig rood. „Door deze geblakerde kleur is dan ook de naam brandrood ontstaan. Onze Brandrode runderen kunnen hier alle seizoenen buiten in de natuur blijven. In de winter worden ze bijgevoerd met kuilvoer, afkomstig van de graslanden uit het Vechtdal. Het hele jaar door hebben mijn diva’s gras onder de ’voeten’. Ze hebben hier de bossen om in te schuilen bij mindere weersomstandigheden of felle zomerzon. We proberen de leefomstandigheden zo natuurlijk mogelijk te houden”, zo vertelt de enthousiaste eigenaresse.

Melkproductie

„Voor het nageslacht gaan mijn dames gepland op date met een stier”, zo vervolgt deze hippe boerin. „Dit zodat er op een natuurlijke manier een bevruchting plaats kan vinden. De moeders voeden de kalfjes en daarna stopt, net als bij de mens, de melkproductie. Het kalfje blijft zes tot negen maanden drinken bij de moeder. Dat is best lang, maar hoe langer het kalf bij zijn moeder drinkt, des te sterker en resistent het ras.”

De kalfjes zien er ontzettend aaibaar uit, maar we mogen de huifkar niet verlaten om ze te aaien. De koeien zijn het niet gewend om geaaid te worden. Door de natuurlijke leefomstandigheden ontwikkelen de dieren zich met een geleidelijke volkomen rustige groei, zoals het eigenlijk altijd bedoeld was. „Zie het zo, mijn dames leven eigenlijk het hele jaar rond in een Spa en Wellness voor de koe.”

 

Je zou nog bijna jaloers worden op deze dames, buiten het feit dat ook deze deftige diva’s uiteindelijk op een bord eindigen. Wel een mooi porseleinen bord waarschijnlijk, want dit vlees is niet te koop bij de supermarkt en wordt alleen geleverd aan de beste restaurants. De familie Jansen laat de koeien rond het zesde levensjaar slachten. Het slachthuis begeeft zich zo’n beetje om de hoek van de boerderij zodat ook een gestreste rit de dames bespaard blijft.

Koetjesrepen

Na de uitleg over dit mooie ras rijdt Simone ons met haar coole tractor naar de waterkant van de rivier de Vecht. Daar haalt ze een gigantische picknickmand tevoorschijn. Het is tijd voor wat versnaperingen. Koffie, thee, limonade, broodjes en (hoe grappig) koetjesrepen tovert ze uit de huifkar. Kleedje, zonnetje, lekker eten… Het leven is goed op het boerenland.

De Vechtdal Hoeve met arrangement is verkozen tot het meest innovatieve uitje van Nederland. We begrijpen wel waarom. Een mooi initiatief van deze aimabele ’Miss Vechtdal’.

Adres: Ridderinkweg 3,

Arriën. Informatie: www.vechtdalhoeve.nl