Nieuws/Binnenland
940332
Binnenland

'KPMG betrokken bij omkoping'

KPMG hangt strafrechtelijke vervolging boven het hoofd, vanwege de rol die de accountant speelde bij omkoping van overheidsfunctionarissen in Saudi-Arabië door bouwreus Ballast Nedam. Justitie vermoedt dat KPMG betrokken was bij het versluieren van betalingen van honderden miljoenen euro’s aan steekpenningen, waarmee gigantische bouwprojecten in het Midden-Oosten werden binnengehaald.

Dit melden goed ingevoerde bronnen bij het Openbaar Ministerie (OM). Bij de omkopingspraktijken zou naast voormalig bestuurders en commissarissen van Ballast Nedam ook de KPMG-accountant een actieve rol hebben gespeeld. Het onderzoek richt zich op het gebruik van valse contracten, schuilnamen, geheime betalingen via Zwitserland en het opzetten van een interne administratie om de smeergeldbetalingen te kunnen registreren in de periode van 1997 tot 2004.

Accountant vaker verdacht

Het bedrijf Ballast Nedam zelf kocht vorig jaar december strafvervolging voor omkoping van overheidsfunctionarissen in Saudi-Arabië af door 17 miljoen euro te betalen. Het OM gaf bij de bekendmaking van deze schikking aan het onderzoek naar andere betrokkenen voort te zetten.

Een woordvoerster wilde gisteren ‘bevestigen noch ontkennen’ dat het zich daarbij richt op KPMG en oudbestuurders van Ballast Nedam. KPMG liet gisteravond weten op de hoogte te zijn van het strafrechtelijk onderzoek naar de accountant.

„Het richt zich op de specifieke rol van een individuele accountant, die inmiddels gepensioneerd is. Wij verlenen onze medewerking aan justitie door dossiers ter beschikking te stellen”, aldus een woordvoerder. Ook Ballast Nedam is op de hoogte, maar beperkt zich tot de mededeling dat er „geen onderzoek gedaan wordt naar de huidige bestuurders”.

Zoveelste fraude

Het onderzoek naar de betaling van steekpenningen door Ballast Nedam is de zoveelste fraude waarbij KPMG afgelopen jaren een dubieuze rol speelde.

De accountant was betrokken bij de vastgoedfraude waarbij het Philips pensioenfonds voor miljoenen euro’s werd benadeeld, de fraude met derivaten die woningcorporatie Vestia bijna fataal werd en de fraude waardoor SNS Reaal moest worden gered met een miljardensteun van de Nederlandse Staat.

Afgelopen voorjaar kreeg KPMG een boete van bijna een miljoen euro opgelegd door beurswaakhond AFM wegens een gebrekkig systeem voor kwaliteitsbeheersing. Volgens KPMG hebben de genoemde affaires echter niets met elkaar te maken.