Nieuws
940337
Nieuws

BuZa dwarsboomt onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek van justitie naar de smeergeldaffaire van Ballast-Nedam in Saudi-Arabië wordt gehinderd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De smeergeldaffaire draait om betalingen door het bouwbedrijf met hulp van KPMG van honderden miljoenen aan steekpenningen aan Arabische functionarissen in ruil voor bouwopdrachten.

Het departement zou vrezen voor ernstige beschadiging van diplomatieke en economische belangen in de Arabische regio door het ophanden zijnde proces.

Geen commentaar

Dit melden bronnen dichtbij het onderzoek aan De Telegraaf. Het functioneel parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie dat de smeergeldaffaire onderzoekt, weigert ieder commentaar op de pijnlijke kwestie. „Ik ga dit ontkennen noch bevestigen”, reageert een woordvoerster op vragen over de bemoeienis van Buitenlandse Zaken.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) laat weten niet bekend te zijn met de kwestie. Ballast-Nedam betaalde tussen 1996 en 2003 zo’n 500 miljoen dollar aan smeergeld via Zwitserse nummerrekeningen aan overheidsfunctionarissen in Saudi-Arabië. Het bedrijf verkreeg er diverse infrastructurele opdrachten mee.

„De steekpenningen werden door Ballast in Saudi-Arabië betaald tot op het hoogste niveau. Die mensen willen niet straks in een Nederlands strafproces ontmaskerd worden. Maar justitie ontkomt er niet aan om ook de personen die het smeergeld ontvingen in het proces te betrekken”, weet een ingewijde.

Gelijkenissen met BAE-zaak

De vennootschap Ballast-Nedam kocht vorig jaar december strafvervolging af met een schikking van 17,5 miljoen euro. Intussen liep het onderzoek naar de bij de fraude betrokken personen, onder wie voormalig bestuurders en commissarissen van Ballast, gewoon door.

Onlangs onthulde De Telegraaf dat justitie ook de rol bekijkt van accountant KPMG, die een faciliterende rol zou hebben gespeeld bij de smeergeldzaak, door de geheime betalingen te helpen verbergen in de boekhouding van Ballast.

De bemoeienis van Buitenlandse Zaken met het fraudeonderzoek naar Ballast en KPMG doet sterk denken aan de ingreep die de voormalige Britse premier Blair deed bij een fraudeonderzoek naar smeergeldbetalingen van wapenfabrikant British Aerospace (BAE) in 2006. BAE betaalde in de jaren tachtig tientallen miljoenen euro’s smeergeld aan onder meer leden van de koninklijke familie in Saudi-Arabië. Hierdoor zou voor zo’n 40 miljard pond aan orders zijn binnengehaald voor gevechtsvliegtuigen en de aanleg van een militair vliegveld.

Bij dat onderzoek werden door de Britse justitie bankrekeningen van hoge functionarissen in Zwitserland bekeken. De Saudi’s waren woedend en dreigden een megaorder voor ruim 10 miljard euro bij BAE te annuleren. Hierop besloot premier Blair het onderzoek te staken.