940390
Nieuws

Boekhandels Polare failliet

Het uitstel van betaling van de noodlijdende boekwinkelketen Polare is door de rechtbank Amsterdam omgezet in een faillissement. Dat heeft curator Kees van de Meent maandag bekendgemaakt.

Volgens hem is de achtergrond van de omzetting ,,meer technisch-juridisch van aard''. ,,De voorgenomen verkoop van aparte vestigingen of van een groep vestigingen is zo beter mogelijk. Bovendien treedt de loongarantieregeling van het UWV pas in werking zodra een vennootschap failliet is'', aldus Van de Meent. Uitkeringsinstantie UWV zal het loon van de werknemers nu voor maximaal 6 weken doorbetalen en eventueel achterstallig salaris wordt voor maximaal 13 weken onder de loongarantieregeling voldaan.

De 20 winkels van Polare blijven voorlopig gewoon open.

Doorstart

Polare kreeg eerder deze maand uitstel van betaling (surseance). Eigenaar ProCures, de investeringsmaatschappij die ook Free Record Shop in handen heeft, zag geen andere uitweg nadat een reddingsplan niet haalbaar was gebleken. Van de Meent liet vorige week al weten dat Polare in de huidige vorm niet verder kan. Hij is momenteel in gesprek met verschillende partijen die vestigingen van de keten willen overnemen.

Van de Meent verwacht dat een ,,groot aantal'' van de in totaal 20 winkels van de inmiddels failliete boekenketen Polare een doorstart kan maken. ,,Ik geloof dat er niet één winkel is waar geen interesse voor is'', zei hij in een toelichting. ,,De ervaring leert dat hoe groter de interesse hoe groter, de kans op voortzetting.''

Gesprekken

De komende periode zal in het teken staan van ,,serieuze gesprekken'' met partijen die te kennen hebben gegeven een winkel te willen overnemen, aldus Van de Meent.

Tot de failliete boedel van Polare, de keten die vorig jaar ontstond door de samenvoeging van de winkels van Selexyz en De Slegte, horen befaamde boekenwinkels als het voormalige Broese (Utrecht), Scheltema (Amsterdam), Donner (Rotterdam), Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag).