Nieuws/Binnenland
940431
Binnenland

Teeven voorziet opvang asielzoekers op boten

Als de instroom van asielzoekers hoog blijft en hun uitstroom naar gemeenten stokt, dan moeten asielzoekers binnen enkele weken opgevangen worden in hotelboten. Als de situatie dan nog niet verbetert, komen tentenpaviljoens in zicht.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zei dat zondag in Nieuwsuur. Nu worden volgens hem per week zo'n twee opvangcentra voor asielzoekers geopend. Dat gebeurt in oude kazernes of gevangenissen, maar als die mogelijkheden zijn uitgeput, komen de andere opties in zicht.

De instroom van met name Eritreërs, die in de lente opeens enorm toenam, is wel gezakt. Met name het aantal Syriërs dat voor de burgeroorlog op de vlucht is geslagen nam weer toe. Afgelopen week waren er in totaal 675 nieuwkomers en de week daarvoor 535. Doordat Syriërs veelal in aanmerking komen voor een status, moeten zij snel doorstromen naar gemeenten, die woningen moeten regelen. Dat gaat nu niet snel genoeg, zei Teeven.

Inmiddels zijn er in de onderzoeken naar mensenhandel 28 aanhoudingen verricht in 17 zaken, zei Teeven. Door samenwerking met andere landen zijn smokkelroutes en de criminele organisaties erachter beter in kaart gebracht. Volgens de staatssecretaris zitten de ,,grote jongens'' in Noord-Afrika en in Italië.

Teeven vindt dat Europa zich meer moet richten op de opvang van asielzoekers in hun eigen regio. De EU moet hierover afspraken maken met de landen in Noord-Afrika, om te voorkomen dat ze in gammele bootjes stappen.

Door de scherpere grensbewaking worden nu meer mensen opgepikt uit zee, maar hierdoor neemt de stroom asielzoekers en migranten alleen maar toe. Teeven vindt het geen oplossing ,,om ze allemaal op Lampedusa te zetten.’’ Liever ziet hij dat ze naar de kust van Noord-Afrika terug worden gebracht om daar in de asielopvang te komen. Deze week komen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie bijeen voor overleg.