Nieuws/Buitenland
940489726
Buitenland

63 Canadezen en 10 Zweden in ramptoestel

Nog veel vragen rond vliegtuigcrash Iran

TEHERAN - In het ramptoestel dat bij Teheran is neergestort zaten onder meer 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten. Dat heeft de regering in Oekraïne laten weten. Geen van de 176 inzittenden overleefde de ramp. Over de oorzaak van de ramp is nog geen duidelijkheid.

De Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines stortte enkele minuten na vertrek vanaf de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran neer. Iraanse zoekteams hebben de zwarte dozen gevonden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders zaten in de Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines die in Iran is neergestort. Dat heeft het ministerie op Twitter gemeld.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die vanwege de vliegramp een bezoek aan Oman afbreekt, laat weten dat het om 167 passagiers gaat en negen bemanningsleden. „De twee zwarte dozen van de Oekraïense 737 die vanochtend is neergestort zijn gevonden”, aldus een woordvoerder van de Iraanse burgerluchtvaartautoriteit tegen persbureau ISNA. Die vondst kan licht werpen op de oorzaak van de crash.

Twijfel

De Oekraïense ambassade in Iran meldde aanvankelijk dat sprake zou zijn van motorproblemen, maar kwam daar later op terug. De diplomatieke post beklemtoont in een nieuwe verklaring dat de oorzaak van de crash nog onduidelijk is. De premier van Oekraïne riep op een persconferentie in Kiev op niet te speculeren.

Onderhoudsbeurt

Het gecrashte toestel is volgens Ukraine International Airlines gebouwd in 2016 en zou twee dagen geleden nog een onderhoudsbeurt hebben gehad.

President Zelenski zegt dat de luchtwaardigheid zal worden gecontroleerd van alle toestellen die worden gebruikt in de Oekraïense burgerluchtvaart. Ook gaf hij opdracht een strafrechtelijk onderzoek te openen, zonder daarover in detail te treden.

Het vliegtuig met bestemming de Oekraïense hoofdstad Kiev zou bij opstijgen technische problemen hebben gehad. Gemeld wordt dat op de plaats waar het vliegtuig neerstortte, een hevige brand woedde.

Lees verder onder de foto

Hulporganisatie Rode Halvemaan zegt dat met hulp van militairen en brandweerlieden wordt gezocht naar lichamen. „Iedereen helpt zodat we alle lichamen kunnen bergen. Die zijn in een groot gebied neergekomen”, aldus het hoofd van een reddingseenheid.

Spanning in regio

Het ongeluk lijkt geen verband te houden met de spanning tussen Iran en de Verenigde Staten. Iran vuurde eerder in de nacht van dinsdag op woensdag tussen de tien en vijftien raketten af op Amerikaanse militaire doelen in Irak.

Videobeelden die worden getoond door Iraanse staatsmedia, lijken te tonen dat het toestel in de lucht al in brand staat.

Lees verder onder de afbeelding

Het ongeluk met de pas drie jaar oude Boeing 737-800 is een nieuwe tegenslag voor de toch al geplaagde vliegtuigbouwer Boeing. Alle toestellen van het nieuwere type 737 MAX staan sinds maart 2019 aan de grond na een tweede fatale crash binnen een halfjaar.

Lees verder onder de foto

Brokstukken en lichamen bij de plaats van de crash.

Brokstukken en lichamen bij de plaats van de crash.

Een systeem dat het vliegtuig recht moest houden, maar juist ingreep terwijl piloten nog aan het opstijgen waren, was de belangrijkste oorzaak. Het is nog altijd onduidelijk wanneer de 737 MAX weer mag vliegen.