Nieuws
940524
Nieuws

Coen Teulings: sorry voor de verwarring

Voormalig CPB-directeur Coen Teuling reageerde gisteravond op de rel die is ontstaan nadat hij zaterdag in De Telegraaf zei dat de euro ons land economisch gezien nauwelijks iets heeft opgeleverd. In Nieuwsuur zei hij de commotie vervelend te vinden voor zijn oud-collega's en voor de reputatie van het CPB. 'Voor zover ik dingen heb gezegd waardoor verwarring is ontstaan, spijt me dat zeer', ging Teulings door het stof.

Waar Teulings eerder stellig zei dat de euro Nederlanders ongeveer een extra weeksalaris had opgeleverd, gaf de voormalig rekenmeester afgelopen zaterdag toe dat die berekening met een flinke korrel zout worden genomen.

Toch zei Teulings in Nieuwsuur: 'ik kom niet terug op eerder gedane uitspraken'. Daarbij verwees Teulings naar het CPB-boek Europa in Crisis, waarin Teulings als een van de auteurs schreef dat Nederland enorm heeft geprofiteerd van de handelszone, maar dat de invoering van de euro economisch gezien niet zoveel heeft opgeleverd.

'Heel zwak'

Minister Dijsselbloem noemde Teulings' uitlatingen 'heel zwak', terwijl ook tal van Kamerleden en economen vielen over de uitspraken van Teulings. Minister Kamp van Economische Zaken moet in een brief uitleg geven en mogelijk volgt er zelfs een debat in de Tweede Kamer.

De voormalig CPB-directeur wijt de ophef aan de 'gespannen sfeer over de euro' die volgens Teulings in ons land heerst, 'met een debat dat niet goed van de grond wil komen.'

Lees het hele interview met Coen Teulings in DFT Premium.