Nieuws/Buitenland
940652
Buitenland

Paus wil ruimhartiger opvang vluchtelingen

Paus Fransiscus heeft zaterdag opgeroepen meer open te staan voor vluchtelingen en mensen die wanhopig op zoek zijn naar een beter bestaan. „Ik hoop dat de betrokken instellingen, in het bijzonder die op Europees niveau, meer moed en gulheid tonen wanneer er vluchtelingen moeten worden opgevangen”, zei de paus.

Elders in Rome maakten de Italiaanse autoriteiten zaterdag bekend dat er in de afgelopen 8 maanden 73.686 mensen op zee zee zijn gered die uit Noord-Afrika kwamen en via de Italiaanse kust Europa probeerden te bereiken. Het gaat om mensen zonder identiteitsbewijzen en 95 procent koos via Libië zee.

De Italiaanse autoriteiten gaven geen schattingen van hoeveel mensen de overtocht niet zouden hebben gehaald. Dat is moeilijk te achterhalen. De afgelopen dagen alleen al zijn volgens de autoriteiten tientallen mensen verdronken bij pogingen de Italiaanse kust te bereiken. Ook worden nog eens tientallen mensen voor de kust vermist. Op 2 juli meldde de Italiaanse marine dat 45 lijken waren aangetroffen op een boot met vluchtelingen voor de Siciliaanse kust. Er waren nog 566 opvarenden in leven.

Europese journalisten die het dodental samen proberen te schatten op TheMigrantsFiles.com, gaan ervan uit dat minstens 23.000 mensen zijn omgekomen bij pogingen illegaal de EU binnen te komen sinds 2000.