Nieuws/Binnenland
940837
Binnenland

Minister Aruba: Nederland misbruikt macht

Nederland misbruikt zijn macht ten opzichte van Aruba en de gevolgen daarvan zijn „desastreus voor de financiële situatie op het eiland”. Dat vindt de minister van Financiën van het Caraïbische land, Juan David Yrausquin. Hij heeft vrijdag daarom zijn ontslag aangeboden.

Aruba staat er financieel slecht voor. De vertegenwoordiger van koning Willem-Alexander, gouverneur Fredis Refunjol, heeft de onlangs opgestelde begroting van 2014 niet ondertekend. Vanuit Den Haag zou er onvrede zijn omdat de Arubaanse regering te weinig maatregelen neemt om het hoog opgelopen financiële tekort in te perken. Yrausquin vindt dat Den Haag te veel druk uitoefent op de gouverneur.

De Rijksministerraad overlegde vrijdag over de slechte financiële situatie van Aruba. Onafhankelijke deskundigen gaan daar onderzoek naar doen, om de risico's rond de Arubaanse begroting in kaart te brengen en met aanbevelingen te komen. In de Rijksministerraad zitten de Nederlandse ministers en vertegenwoordigers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.