Nieuws
940900
Nieuws

Degelijke tablet zonder charisma

Review: Microsoft Surface 2

Met de Surface RT deed Microsoft vorig jaar de eerste stappen op de tabletmarkt. Hoewel het apparaat de nodige potentie bood kon het de consument niet bekoren. Microsoft heeft goed naar de kritieken geluisterd en hoopt met de Surface 2 de concurrentie met iPad en Android rivalen aan te kunnen. Gaat dat lukken?

Uiterlijk

Het eerste wat opvalt aan de Surface 2 is dat het apparaat een stuk zwaarder en dikker is dan zijn soortgenoten. Dat hoeft echter geen nadeel te zijn. Het voelt iets zwaarder in je tas, maar het is niet zo dat je je een breuk sjouwt. Hij voelt stevig en solide aan. Het grootste uiterlijke verschil met zijn voorganger is de kleur. In plaats van zwart heeft de achterzijde nu een grijze metaallook. Ook aan de ingebouwde standaard heeft Microsoft gesleuteld. In plaats van alleen in een hoek van 22 graden, kan de nieuwe Surface in een hoek van 24 en 40 graden geplaatst worden. Voor tikwerk is de hoek van 24 graden perfect, terwijl het kijken naar video prettiger is als het scherm iets schuiner staat.

De resolutie van het 10.6 inch scherm is 1920×1080 en hoewel dat een flinke verbetering is ten opzichte van het eerste exemplaar, voegt het geen nieuwe functionaliteit toe. Het is slechts wat prettiger om naar te kijken.Innerlijk

Van binnen heeft Microsoft de Surface flink onder handen genomen. Zo beschikt het apparaat nu over een 1.7 GHz Nvidia Tegra 4 chip met vier kernen. En dat verschil is duidelijk merkbaar als je hem met zijn voorganger vergelijkt. Het apparaat start sneller op, net als de applicaties.

Ook heeft de Surface 2 betere camera’s aan boord. Een 3,5 megapixel camera aan de voorkant en de 5 megapixel aan de achterkant. Daarnaast beschikt de tablet over een USB 3.0 aansluiting, een microSD-kaartlezer en een micro-hdmi-aansluiting. Verder is het apparaat heel eenvoudig aan te sluiten op randapparatuur als een printer.

De volledige specificaties zijn hier te vinden.Software

De Surface 2 draait op een aangepaste versie van Windows 8. Anders dan bij de Pro kun je geen oude Windows-programma’s installeren, maar ben je aangewezen op het aanbod apps in de Windows Store. Hoewel steeds meer bedrijven applicaties uitbrengen voor het platform, valt het aantal in het niet bij Android en iOS.

Op het eerste gezicht ziet de interface van Windows 8 er duidelijk en eenvoudig uit. Apps verschijnen in de vorm van een tegel en starten op door er op te drukken. Handig is bovendien de mogelijkheid op twee apps naast elkaar te draaien. Het probleem zit hem echter in de verschillende veegbewegingen die je moet maken om bepaalde taken uit te voeren. Deze zijn alles behalve intuïtief. Ik maak niet frequent gebruik van Windows 8 en dan blijft het aanmodderen.

Een van de voordelen van de Surface is wel dat Microsoft het apparaat levert met een compleet Office 2013 RT pakket met daarin versies van Outlook, Word, Excel, Powerpoint en OneNote . Het is daarmee een uitstekend apparaat om wat zakelijk werk op af te handelen of voor jongeren om hun huiswerk op te doen. Daarnaast krijgen gebruikers 200GB gratis SkyDrive opslag voor twee jaar en kunnen ze via Skype één jaar gratis bellen naar landnummers in meer dan 60 landen en gratis gebruikmaken van Skype Wi-Fi op hotspots.

Dat klinkt lang niet gek en dat is het ook niet. Toch merk ik dat als ik thuis ontspannen op de bank lig eerder grijp naar mijn iPad dan naar de Surface. Het apparaat van Apple is lichter, biedt meer keuze aan apps en is een stuk eenvoudiger in gebruik. De Surface is veel meer een zakelijk apparaat, terwijl de iOS en Android concurrenten veel meer entertainment gericht zijn.  Batterij

De batterij van de Surface 2 gaat zo’n 10 uur mee bij normaal gebruik. Als het apparaat niet wordt gebruikt gaat de accu 7 tot 15 dagen mee. Opvallend is dat de Surface 2 een stuk sneller is opgeladen dan zijn Android en iPad rivalen. In 2 tot 4 uur is de batterij vol. Een nadeel kan wel zijn dat het niet mogelijk is de tablet op te laden via een USB-lader.Prijs

De adviesprijs van de eerste Surface RT lag met €486 te hoog. Microsoft heeft dan ook flink wat van de prijs afgehaald. Inmiddels hangt er een prijskaartje van €336 aan de 32GB versie  De adviesprijs van de Surface 2 bedraagt €439 (32GB) en €539(64GB). Via microSD kan het geheugen echter uitgebreid worden met 64GB. Wie het apparaat zakelijk gaat gebruiken, kan bijna niet om het bijpassende toetsenbord heen. Deze moet apart aangeschaft worden. Gekozen kan worden voor de Touch Cover (€79) en de volwaardigere Type Cover (€129).

Wie een tablet met groot scherm zoekt, kan ook kiezen voor bijvoorbeeld de iPad Air (€569 32GB) of de Samsung Galaxy Tab3 10.1 (€330 16GB wifi).Conclusie

De Surface 2 is een prima opvolger van de Surface RT. De grootste kritiekpunten van de Surface RT waren de tegenvallende schermresolutie, de trage processor en de hoge prijs. Met de Surface 2 is Microsoft haar criticasters flink tegemoet gekomen. De Surface 2 is een prima tablet voor zowel werk als ontspanning. Het aantal apps voor Windows blijft echter flink achter bij die voor iOS en Android. Je kiest een Surface dan ook niet als je op zoek bent naar een entertainmenttablet. De Surface 2 onderscheidt zich omdat het net iets meer is dan een tablet. De ondersteuning voor randapparatuur, de ingebouwde standaard en de mogelijkheid een bijhorend toetsenbord aan het apparaat vast te klikken, geven de Surface net iets meer notebook trekken dan de Android en iOS concurrenten.