Nieuws/Binnenland
9409252
Binnenland

’Autofabrikanten verkopen data bestuurder voor prikkie door aan derden’

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Amsterdam - 25 gigabyte per uur. Dat is de hoeveelheid data die een auto verzamelt via de sensoren en informatica software in het dashboard. Autofabrikanten verkopen die verzamelde data vervolgens voor zo’n 2 euro per maand door aan derden. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Een bestuurder van een auto met slimme snufjes aan boord, deelt zonder dat te weten een gigantische hoeveelheid informatie. De wagen weet niet alleen waar je bent en hoe snel je optrekt, door de Bluetooth-verbinding met een telefoon kan de fabrikant ook weten met wie je belt en welke muziek je luistert.

E-mails en tekstberichten

“Als je je telefoon synchroniseert, leest de auto ook je e-mails en tekstberichten. Auto’s met gordelspanners registreren je gewicht. Hij kent je dagelijkse patronen, bij welke restaurants je stopt en hoe hard je rijdt. En of je vermoeid raakt, want in sommige auto’s zitten camera’s die kunnen zien hoe vaak je met je ogen knippert”, vertelt Gerard van de Meent van consultancybureau Wizzcar aan Pointer.

De verzamelde data wordt door autofabrikanten doorverkocht aan onder meer verzekeringsmaatschappijen, overheden en marketingbedrijven.