Nieuws/Binnenland
94100603
Binnenland

Zes mannen aangehouden wegens drugsexport naar Scandinavië

Het politie uniform met daarop het logo van de politie.

Het politie uniform met daarop het logo van de politie.

DRIEBERGEN - Deze week zijn zes mannen aangehouden die onderdeel zouden zijn van een criminele organisatie die verdovende middelen exporteerde naar Denemarken en Zweden. Dat maakte de politie vrijdag bekend. De verdachten zijn tussen de 35 en 66 jaar oud en komen uit Vinkeveen, Hilversum, Amsterdam en Zaandam.

Het politie uniform met daarop het logo van de politie.

Het politie uniform met daarop het logo van de politie.

Tussen februari en oktober vorig jaar zou de organisatie negentien transporten met drugs naar Scandinavië hebben laten vervoeren. De Deense en Zweedse politie hebben de chauffeurs van deze transporten aangehouden en ondervraagd. De chauffeurs werden aangestuurd en betaald door het criminele samenwerkingsverband, waarvan de aangehouden verdachten deel uitmaakten.

De politie deed de afgelopen maanden onderzoek naar deze organisatie, onder meer via onderschepte EncroChat-berichten. Ook werd samengewerkt met Zweedse en Deense autoriteiten. Die laatste bestempelden de drugsorganisatie als ’supermarket on wheels’.

Breitling-horloges

Behalve bij de woningen van de verdachten zijn er ook huiszoekingen gedaan bij een bedrijfspand in Nederhorst den Berg en een garagebox in Vinkeveen. Meerdere Harley Davidson-motoren, elf Rolex- en Breitling-horloges, diverse telefoons met encryptie, sieraden, grote contante geldbedragen en administratie werden bij de huiszoekingen gevonden. Verder legde de politie beslag op diverse bankrekeningen, appartementen, een garagebox, een woning, personenauto’s en een boot.

De zes verdachten zijn vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijven nog twee weken vastzitten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.