Nieuws/Binnenland
941034
Binnenland

Rechter doet uitspraak over Vluchthaven

De rechtbank in Amsterdam beslist vrijdag of de ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde Vluchthaven weg moeten uit het pand. De gemeente Amsterdam had de bewoners van het pand, een voormalige gevangenis in de Havenstraat, voor de rechter gedaagd om ontruiming af te dwingen.

De rechter besloot eerder een beslissing hierover uit te stellen, omdat hij eerst nog wilde weten of een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van belang is. Deze raad oordeelde onlangs dat een statenloze vreemdeling in Utrecht opvang moet krijgen van het Rijk. Deze uitspraak was nog niet bekend toen het kort geding vorige maand diende. De rechter wil weten of op basis van deze uitspraak de gemeente de asielzoekers alternatieve opvang moet bieden.

Amsterdam bood de vluchtelingen een half jaar geleden onderdak in de Vluchthaven. Ze mochten tot 1 juni blijven, maar ze weigerden weg te gaan. De gemeente had het pand 1 juli moeten opleveren. Omdat dit niet is gebeurd, moet de gemeente elke dag een boete betalen van 5000 euro.