Nieuws/Binnenland
941105
Binnenland

Onderzoek naar financiële situatie Aruba

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de risico's rond de begroting voor volgend jaar van Aruba. Premier Mark Rutte, de Arubaanse minister-president Mike Eman en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hebben daar donderdag afspraken over gemaakt.

Een team van ambtelijke deskundigen zal binnen 2 weken een voorlopig onderzoeksrapport schrijven en binnen 2 maanden het definitieve rapport. De rapporten gaan naar de Arubaanse en naar de Nederlandse regering. Aruba zal de eventuele aanbevelingen uit de rapporten overnemen en dan maatregelen voor de begroting van dit jaar of de komende jaren treffen.

Het onderzoek wordt ingesteld om te bezien wat de risico's zijn in de ramingen waarop de Arubaanse begroting, die 2 weken geleden werd ingediend, gebaseerd is. Aruba heeft een hoge staatsschuld van bijna 75 procent en een begrotingstekort van rond de 6 procent. Eman heeft bezuinigingen aangekondigd die het tekort voor 2016 moeten halveren. Over de hervormingen en bezuinigingen heeft hij afspraken gemaakt met de vakbonden en werkgeversorganisaties op Aruba.

De Arubaanse regering liet donderdag weten dat er bij de Nederlandse regering zorgen bestonden over de overheidsfinanciën van Aruba en dat dat de reden is voor het onderzoek.

Wie het onderzoek gaat leiden is nog niet bekend. Ingewijden stelden donderdag dat oud-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers daarvoor is benaderd, maar of hij het ook wordt moet vrijdag blijken als een deel van het Nederlandse kabinet er met vertegenwoordigers van Aruba over spreekt.

VVD'er Weekers was staatssecretaris in het huidige kabinet, maar moest in januari aftreden. Hij verloor het vertrouwen van een Kamermeerderheid door problemen bij de Belastingdienst over het uitbetalen van toeslagen. Hij werd opgevolgd door zijn partijgenoot Eric Wiebes.