Nieuws/Binnenland
941108
Binnenland

Kamer geeft 'stevig signaal' aan Hennis

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie moet haar gezag meer laten gelden op haar eigen departement. Een meerderheid van de Kamer steunt een motie daarover van D66, die een reactie is op de grote ICT-problemen die deze week bij Defensie naar buiten buiten kwamen.

Hennis moet weer „in control” komen, vindt de Kamer. De Kamerleden constateren ernstige tekortkomingen met grote risico's voor bedrijfsvoering en operaties waarvan de minister pas na anderhalf jaar op de hoogte is gesteld. De Kamer wil rond Prinsjesdag een plan van aanpak van de minister ontvangen.

Orde op zaken

Opvallend is dat ook dat Angelien Eijsink van de regeringspartij PvdA de motie steunt. Ook CDA en SP schaarden zich erachter. Hiermee geeft de Kamer „een stevig signaal dat er snel orde op zaken moet worden gesteld”, aldus Sjoerd Sjoerdsma van D66. Volgens hem moet dit een eenmalige zaak zijn. „Dit is eens, maar nooit weer.”

De minister zei later in een reactie niet het gevoel te hebben dat ze onder curatele is geplaatst door de Kamer. Ze noemt het wel terecht dat de Kamer wil meedenken, al vindt ze het „opjagen” minder geslaagd. Ze had een dag eerder tijdens een debat over de ICT-problematiek al toegezegd de Kamer voor 1 oktober op de hoogte te stellen van haar stappen in deze zaak.