Nieuws/Binnenland
941110
Binnenland

Oranjeplein in oude stadscentrum Salvador

De Nederlandse voetbalfans die zaterdag in Brazilië de kwartfinale van het WK tussen Oranje en Costa Rica bijwonen, kunnen in aanloop naar de wedstrijd gezamenlijk feestvieren in het oude stadscentrum van Salvador. Daar wordt door de KNVB en de Nederlandse supportersverenigingen het traditionele Oranjeplein opgebouwd, zo is donderdag bekendgemaakt.

Bij de openingswedstrijd van Nederland op het WK, op 13 juni tegen Spanje, was het Oranjeplein op dezelfde locatie.

Het feest duurt van 08.00 tot 14.00 uur Braziliaanse tijd. Daarna gaan de supporters in een 'Oranjeparade'richting het stadion, waar om 17.00 uur de wedstrijd begint. De betrokken partijen zijn nog met elkaar in gesprek over de route. De KNVB heeft er de voorkeur voor uitgesproken dat de fans via de stad naar het stadion mogen. De vorige keer mocht dat niet vanwege de verkeersdrukte in Salvador. Omdat het op zaterdag rustiger is, wordt dat nu mogelijk wel toegestaan.

Ongeveer 3000 Nederlandse fans zullen de wedstrijd tegen Costa Rica bezoeken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) adviseert de Oranjefans geen opvallende sieraden, horloges of handtassen te dragen. „Heb een geweldige tijd, maar wees alert”, valt te lezen op de Facebook-pagina van BuZa.

„Criminaliteit komt in deze stad veel voor. Neem zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee.” Voor meer veiligheidstips verwijst het ministerie de fans naar het Oranje Boekje 2014 op rijksoverheid.nl. Daar staat onder andere handige informatie in over de ambassade en wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd voor demonstraties rond het WK en drugs in je drankje.