Nieuws/Binnenland
941115
Binnenland

Rellen op verjaardag val Mursi in Egypte

Een jaar na de val van president Mohammed Mursi zijn duizenden van zijn aanhangers in Caïro de straat opgegaan om te demonstreren tegen de huidige machthebbers in Egypte. De politie zette donderdag traangas in tegen de betogers. Op drie plaatsen kwam het tot botsingen tussen aanhangers van Mursi en zijn moslimbroederschap en de oproerpolitie. Aan de kant van de betogers vielen zeker drie doden.

Sisi zette als legerleider Mursi vorig jaar af als president. De moslimbroederschap werd verboden als terroristische organisatie.

Via internet verspreidde de politieke tak van de broederschap beelden van demonstraties tegen het regime van president Abdel Fattah al-Sisi. Betogers zouden straten hebben geblokkeerd om hun boodschap kracht bij te zetten. Op verscheidene plaatsen in de stad klonken explosies. Bij een daarvan, in een flat in de wijk Kerdasa in Caïro, kwamen twee mannen om. De moslimbroederschap ontkent achter de ontploffingen te zitten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat in Caïro en daarbuiten 150 demonstranten zijn aangehouden. De veiligheidsmaatregelen in de stad waren scherp. Met pantservoertuigen zetten militairen de toegangen tot het centrale Tahrirplein af om te voorkomen dat zich daar een grote mensenmenigte zou verzamelen. De broederschap had opgeroepen tot massabetogingen. De opkomst lag donderdag beduidend hoger dan bij eerdere betogingen, waar van tevoren toestemming voor moet worden gevraagd.