Nieuws
941120
Nieuws

Damrak sluit handel op record

Het Damrak ging donderdag met een stevige winst de handel uit. Goede Amerikaanse arbeidsmarktcijfers, een Dow Jones-record en een ongewijzigd gehouden ECB-rente gaven kopers de overhand. Zwaargewicht Shell kreeg een tik, maar vooral Randstad en KPN incasseerden klappen. Aegon en KLM Air France domineerden bovenin de indices.

Bij de slotbel stond de AEX 0,9% hoger op 419,5 punten, voorbij de hoogste standen van de afgelopen zes jaar. De Midkap-index kreeg er 0,8% bij op 650,9 punten.

Elders in Europa trokken kopers de beurzen omhoog na lichte winst 's ochtends. De Eurostoxx 50 eindigde 1,1% hoger. Frankfurt verstevigde de winst met 1,2%, Londen met 0,7% en Parijs pluste ook 1%.

Wall Street slot met met winst, de Dow stond 0,5% hoger.

Het nieuws dat de groei van de Europese dienstensector iets is afgevlakt, had weinig invloed op het beurssentiment. Europa lag achter. De MSCI World Index koerste 0,7% hoger.

Het ECB-besluit om de rente laag te houden werd op de beurs een non-event, zoals handelaar Laurens Maartens van NBWM vooraf voorspelde. ,,De werkloosheid is hoog in de eurozone en de inflatie zorgwekkend laag. Niettemin zal de ECB het weer laten afweten. Draghi zei eerder al dat de waarde van de euro geen grote zorg voor hem is. En dat terwijl beleidsmakers elders in de wereld er alles aan doen om hun munten goedkoper te maken."

Het Amerikaanse banenrapport ontlokte meer reactie, zag Maarten Geerdink van Petercam. De dag ervoor was er overigens weinig beweging op de door ADP gerapporteerde hoge banengroei. ''De stijging van de beurzen zet wereldwijd door'', verwijst hij naar de hogere MSCI World Index. ''Dat is toch knap, na slechte weken in juni. De belegger schrikt ook niet van de oplopende inflatie in de VS omdat daar goede banengroei tegenover staat.''

De eurodollar verloor 0,4%. Volgens handelaren een geringe indicatie dat de ECB-ingreep aan vertrouwen wint.

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging Aegon met een plus van 3,1% aan kop bij €6,60. Waarschijnlijk trok de verzekeraar zich op aan het succesvolle beursdebuut van NN gisteren.

Verfproducent Akzo Nobel steeg 2,5% tot €55,26. Staalgigant ArcelorMittal volgde met een vooruitgang van 1,7% bij €11,29.

Boskalis won 1,1% tot €41,81 na de order van €55 miljoen voor aanleg door de grootste baggeraar ter wereld van een windmolenpark bij Norfolk.

Uitzender Randstad verloor 1,6% op €39,67, na een adviesverlaging door Bank of America.

KPN draaide zijn verlies van nog eens 1,7% om in 0,3% winst tot €2,59 bij de slotbel. Rabobank bevestigde zijn 'houden'-advies, met een licht verhoogd koersdoel naar €2,70. Gisteren sloot het telecombedrijf al lager, na de verkregen toestemming voor de verkoop van zijn Duitse dochter E-Plus aan Telefónica. De afgenomen kans op een bod op KPN weegt blijkbaar zwaar bij beleggers. Shell raakte uiteindelijk 0,8% kwijt op €30,30.

Bij de middelgrote fondsen greep Air France KLM de koppositie met een vooruitgang van 4,3% tot €9,89. Bouwbedrijf Bam won 2% op €3,67 en chiptoeleverancier ASMI verdiende toen 1,2% meer bij €31,3.

Technisch dienstverlener Imtech eindigde onveranderd bij €0,73. Na de daling met twee derde dit jaar is zijn beurswaarde inmiddels aanzienlijk lager dan de prijs die een geïnteresseerde partij voor zijn in de etalage gezette ICT-divisie zal moeten neerleggen.

Uitzender USG People sloot, onder invloed van het negatieve sectorrapport van Bank of America, 0,9% hoger bij €11,41. Vopak raakte 1,4% kwijt tot €35,53. Rabobank verlaagde de verwachting voor het tankopslagbedrijf. Het zette vijftien kleinere terminals in de etalage.

De in de AScX-index opgenomen investeringsmaatschappij Value8 eindigde 0,4% hoger bij €11,50 na de aangekondigde aankoop van kaasboer Prika. Galapagos verloor het meest met 1,9% bij €15,01.

Op de lokale markt stond Accsys 4% lager op €0,24. Het houtveredelingsbedrijf had het jaarverlies duidelijk verkleind en voorzag voor dit jaar een aanzienlijke omzetgroei, maar beleggers waardeerden dat niet.

NN won na de koerssprong van ruim 6% op de eerste handelsdag nog eens 5,8% bij slotstand €22,50 en werd hier dagwinnaar.

Wilt u weten hoe u goedkoop kunt meeliften op een mogelijk verdere opmars van de aandelenbeurzen of van de grondstoffenprijzen? Schrijf u dan hier in voor het gratis online seminar vanavond over ETF's.