Nieuws/Binnenland
941136
Binnenland

Kamer wil duidelijkheid over 'bloedkolen'

De Tweede Kamer voert de druk op de energiebedrijven op om informatie te geven over de herkomst van de steenkolen die ze gebruiken. Zo moet voor de consument helder worden of energiebedrijven zogenoemde bloedkolen gebruiken in hun elektriciteitscentrales.

Bloedkolen komen uit bijvoorbeeld Colombiaanse mijnen waar slechte arbeidsomstandigheden zijn of waar de mensenrechten worden geschonden. Een kwart van de steenkolen die de centrales in ons land gebruiken, zou afkomstig zijn uit dergelijke Colombiaanse mijnen.

Een meerderheid in de Kamer steunt donderdag een motie van Jan Vos (PvdA) waarin wordt gedreigd met wetgeving als de energiebedrijven niet tot een regeling komen met minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel). Zij vindt de motie overbodig. Ze verwacht binnenkort met de energiebedrijven afspraken te maken over de herkomst van kolen.

Vredesbeweging PAX riep vijf energiebedrijven in ons land deze week nog op te stoppen met het gebruik van Colombiaanse bloedkolen. Nederlandse energiebedrijven lieten in een reactie weten niet van plan te zijn om te stoppen met het inkopen van de omstreden kolen.