Nieuws/Binnenland
941143
Binnenland

Coalitiepartijen in mineur de zomer in

Als er nu verkiezingen worden gehouden, zouden de coalitiepartijen VVD en de PvdA samen maar 42 Kamerzetels halen. Dat blijkt donderdag uit de politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos.

De coalitiepartijen verloren dit parlementaire jaar 12 zetels in de barometer. Ten opzichte van de Kamerverkiezingen in september 2012 zijn ze samen 34 zetels kwijtgeraakt. De VVD is in de peiling nog wel de grootste met 27 zetels, maar dat is een verlies van 14 ten opzichte van de Kamerverkiezingen. De PvdA verliest veel meer: 23 van de 38 zetels eraf, blijven er 15 over in de peiling van donderdag.

D66 deed het een stuk beter in de peiling en kwam uit op een totaal van 27, evenveel als de VVD. De PVV is bij Ipsos de derde partij van het land, met 23 zetels, een winst van acht ten opzichte van de laatste verkiezingen. Ook de SP kan tevreden zijn met het behaalde resultaat in de barometer, de socialisten stegen met vijf zetels richting 20. Ook het CDA boekt winst: 18 zetels in de peiling, tegen 13 op dit moment in het echt in de Kamer.

De politieke barometer is een tweewekelijkse online peiling waarvoor steeds 1000 mensen uit een vast onderzoekspanel worden gevraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. De peiling loopt van dinsdagmiddag tot en met donderdagochtend.