Nieuws/Binnenland
941156
Binnenland

Kabinet handhaaft 3 verkoopdagen vuurwerk

Mensen kunnen komende jaarwisseling toch drie dagen lang vuurwerk kopen, maar krijgen minder uren om dat af te steken. Het kabinet had voorgesteld om de verkoop terug te brengen naar twee dagen om de overlast van het vroegtijdig afsteken in te dammen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer ziet er niets in. Overeind blijft dat pas op oudjaarsdag tussen 18 en 2 uur 's nachts vuurwerk mag worden afgestoken en niet meer vanaf 10 uur in de ochtend. Juist overdag afsteken leidde tot veel ergernis en overlast.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) vindt wel dat de vuurwerkbranche zelf haar verantwoordelijkheid moet nemen om het voortijdig afsteken tegen te gaan. Komende jaarwisseling zal ze de effecten bekijken en als het niet heeft geleid tot de gewenste resultaten, wil ze de verkoopdagen volgend jaar alsnog inperken.

Met name VVD, PvdA, CDA en D66 denken niet dat minder verkoopdagen leidt tot minder overlast. Ze wezen erop dat het juist een averechts effect kan hebben, omdat er lange rijen zouden ontstaan en meer mensen dan hun toevlucht zoeken tot illegaal vuurwerk. Mansveld ziet dat risico niet onmiddellijk, maar was donderdag bereid de wens van de Kamer te volgen. Volgens haar begint de overlast echt op de eerste dag van de verkoop, soms nog voor de winkel. Ook zei ze dat twee derde van de burgemeesters liever nog maar 1,5 dag verkoop zou willen in zijn gemeente. De winkeliers hadden juist bezwaren tegen de beperking.

Mansveld en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) willen met een pakket maatregelen de overlast en excessen terugdringen rond de jaarwisseling en illegaal vuurwerk beter aanpakken. Daders krijgen al hogere straffen en nog hoger als ze hulpverleners en politie belagen. Het CDA pleitte ervoor om mensen die in de fout zijn gegaan standaard tijdens de volgende jaarwisseling huisarrest op te leggen. Volgens Opstelten kan dit al, maar hij zal nagaan hoe vaak dit gebeurt en wat het effect is. Verder vindt de minister het niet nodig om gemeenten meer ruimte te geven om overlast te beperken, wat onder meer ChristenUnie wil. Een lokaal verbod op vuurwerk kan niet en zou volgens Opstelten alleen maar leiden tot meer overlast in een buurgemeente.