Nieuws/Buitenland
941157
Buitenland

Hoofdkwartier Dutchbat in Srebrenica museum

Het oude hoofdkwartier van Dutchbat in Potocari in Srebrenica wordt opgeknapt en ingericht als museum. Dat heeft vredesorganisatie PAX donderdag gemeld. De Nederlandse ambassade in de Bosnische hoofdstad Sarajevo geeft geld voor het project.

Veteranen van Dutchbat helpen een oude wachttoren op het terrein en een observatiepost in de bergen te herstellen. Ook komt er een fototentoonstelling met onder meer foto's gemaakt door oud-Dutchbatters en zijn er verklaringen en verhalen van Dutchbat-veteranen te zien. Enkele ruimten in het voormalige hoofdkwartier, een oude accufabriek, worden ingericht als in 1995.

In juli van dat jaar liepen Bosnische Serviërs de 'veilige enclave' Srebrenica onder de voet. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon de moord op duizenden Bosnische moslims niet voorkomen.

De voorbereidingen voor de renovatie zijn in juni begonnen. Uiterlijk over 2 jaar wordt het museum opengesteld voor bezoekers. Met het project is in totaal 1 miljoen euro gemoeid.

De Nederlandse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken stellen onder meer foto's, kaarten en documenten beschikbaar. Volgens PAX is het doel van het project om belangrijke informatie over Srebrenica te verzamelen en toegankelijk te maken.

Het project heeft volgens PAX de steun van de Bosniakkers (Bosnische moslims) in het gebied. „Ze zijn erg blij dat foto's worden afgestaan. Die kunnen erg belangrijk zijn als er bijvoorbeeld foto's van overledenen bij zitten of afbeeldingen van hun oude huis”, aldus een woordvoerder. Ook het gemeentebestuur steunt het project, terwijl Bosnische Serviërs begrip hebben getoond, volgens PAX.