Nieuws
941184
Nieuws

Amazon tegen strenger beleid in-app aankopen

De Amerikaanse consumentenwaakhond FTC wil dat Amazon een strenger beleid gaat voeren bij in-app aankopen om te voorkomen dat kinderen items kopen als ze ingelogd zijn op het account van hun ouders. Ook moet het gedupeerde ouders financieel compenseren. Amazon is het niet eens met de voorgestelde wijzigingen en boete en zegt een rechtszaak af te wachten.

De FTC wil dat Amazon en andere technologiebedrijven het beleid aanpassen dat van invloed is op de manier waarop kinderen in-app aankopen kunnen doen als ze gebruikmaken van het account van hun ouders. De waakhond eist onder andere dat ouders duidelijkere meldingen moeten krijgen over gemaakte in-app aankopen, dat voor elke transactie opnieuw een wachtwoord ingevoerd moet worden en dat ouders financieel gecompenseerd worden voor aankopen waarvoor geen toestemming gegeven is.

In een schriftelijke reactie laat Amazon weten zich niet te kunnen vinden in de voorgestelde veranderingen en zich daarom genoodzaakt ziet zijn aanpak te verdedigen voor de rechter.

Amazon stelt dat de FTC het beleid van Amazon ten onrechte beoordeelt aan de hand van de manier waarop het Apple heeft aangepakt. Apple schikte begin dit jaar met de FTC in een overeenkomstige zaak. De iPhone-fabrikant betaalde 37.000 gedupeerde klanten in totaal een bedrag van $32,5 miljoen terug. Apple waarschuwt tegenwoordig nadrukkelijk voor in-app aankopen met de mededeling dat als eenmaal het wachtwoord is ingevoerd gebruikers het 15 minuten lang niet opnieuw hoeven in te voeren.

Amazon zegt haar beleid na overleg met de FTC al te hebben aangepast en dat het klanten al recht geeft op terugbetaling wanneer aankopen ten onrechte zijn gemaakt. Het bedrijf uit Seattle zegt diep teleurgesteld te zijn in de handelswijze van de FTC.