Nieuws
941186
Nieuws

Arbeidsmarkt VS trekt flink door

De Amerikaanse arbeidsmarkt gaat de goede kant op. In juni zijn er voor de vijfde maand op rij dik 200.000 banen bijgekomen. Maar een versneld aantrekkende arbeidsmarkt stelt beleidsmakers ook voor een dilemma.

In juni zijn er in de VS, exclusief de landbouwsector, 288.000 banen bijgekomen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdagmiddag. Het werkloosheidspercentage staat nu op 6,1%, het laagste niveau sinds september 2008.

Als de arbeidsmarkt in rap tempo blijft verbeteren, stelt dat beleidsmakers voor een dilemma. Diverse marktvorsers wijzen er namelijk op dat een snellere daling van de werkloosheid leidt tot loondruk en daarmee een oplopende inflatie.

Renteverhoging

En dat kan er weer voor zorgen dat de Amerikaanse Federal Reserve eerder dan verwacht de rente gaat verhogen. In juni heeft de Fed nieuwe verwachtingen voor de economie uitgegeven. De centrale bankiers rekenen op een werkloosheidspercentage van 6% tot 6,1% aan het eind van dit jaar. Daar zit de arbeidsmarkt dus nu al op, en dat voedt speculatie over een renteverhoging.

Het banencijfer is veel beter dan verwacht. Economen rekenden op zo'n 215.000 nieuwe banen. Voor het werkloosheidspercentage verwachtten zij een onveranderde stand van 6,3%.

ADP

Het cijfer over mei werd iets naar boven bijgesteld. Volgens het ministerie zijn er in die maand 224.000 banen bijgekomen, in plaats van de eerder gemelde 217.000 banen. Ook het cijfer over april werd opwaarts bijgesteld: van 282.000 naar 304.000.

 

Op woensdag veegde het banenrapport van salarisverwerker ADP al de vloer aan met de verwachtingen. De private sector heeft er in juni 281.000 banen bijgekregen, terwijl economen rekenden op zo'n 205.000 nieuwe banen.